Ginekomastija – da grudi budu baš muške

Ginekomastija – da grudi budu baš muške

Naglašene grudi kod muškaraca često su razlog nesigurnosti, patnje i kompleksa, naročito u mlađoj populaciji. Ginekomastija – kako se stručno naziva, pogađa sve generacije muškog pola, ali su razlozi i rizici koje sa sobom nosi različiti. Mnogi dečaci će u periodu puberteta imati izražene grudi zbog neravnoteže hormona, ali se taj problem često reguliše sam od sebe kroz koju godinu.

Procenjuje se da svaki treći muškarac koji ima manje od četrdeset godina ima u nekoj meri problem sa ginekomastijom, i čak polovina muškaraca starijih od šezdeset godina. Otvorenosti ljudi za rešavanje ovog estetskog i često zdravstvenog problema doprinele su javne ličnosti Džon Travolta i Džek Nikolson, koji su javno govorili o operaciji kojoj su se podvrgli.

Uvećanje muških grudi – ginekomastija?

Pojava izraženih grudi, sa pretežno ženskim karakteristikama kod muškaraca, naziva se ginekomastija. Uvećanje dojki može biti jednostrano ili obostrano. Nekada je u pitanju uvećanje samo masnog tkiva u predelu dojke, dok se nekada radi o kombinovanom uvećanju masnog tkiva i tkiva mlečnih žlezda. Ginekomastiju je potrebno razlikovati od uvećanja dojki kod gojaznih muškaraca.

Uvecanje muskih grudi

Najpre je potrebno da se utvrdi tačan razlog za uvećanje grudi i da se pokuša sa lečenjem bolesti. Kod oko četvrtine slučajeva ne može da se odredi tačan uzrok pojave ginekomastije. Vrlo često se kao jedino rešenje pojavljuje operacija smanjenja grudi kod muškaraca.

Simptomi i faktori rizika

Osobe sa ginekomastijom ponekad osećaju osetljivost grudi, pa i bolove zbog otečenog tkiva žlezda. Dojke poprimaju izražen oblik, koji liči na ženske dojke, neretko sa uvećanim areolama. Pojavu žlezdanog tkiva u muškim dojkama je neophodno ispitati jer postoji mogućnost da se radi o nekoj bolesti. Uvećane dojke su nekada simptom endokrinih poremećaja, tumora, ciroze jetre i drugih bolesti. U faktore rizika spada korišćenje određenih lekova, steroida, alkohola, droga, preslane hrane, kao i neke bolesti.

Operacija smanjenja muških grudi

Operacija muških grudi se preporučuje kada pojava uvećanih grudi za muškarca predstavlja estetski ili psihološki problem. U Atlas Estetici hirurška intervencija se sprovodi samo kod zdravih muškaraca koji nemaju problem sa gojaznošću. Sprovodi se uglavnom u uslovima opšte anestezije, primenom liposukcije ili kombinovanjem liposukcije sa minimalno invanzivnom metodom za odstranjivanje žlezdanog tkiva. Ukoliko postoji višak kože u predelu grudi radi se dodatno zatezanje kože.

Pre operacije hirurzi će tražiti istoriju bolesti, kao i ultrazvuk ili mamogram dojke i detaljne laboratorijske analize. Prilikom intervencije pažnja se poklanja estetskim kriterijumima kako bi muške karakteristike grudi bile naglašene, a ženske neutralizovane. Pacijent u bolnici ostaje jedan dan, a skidanje konaca se obavlja nakon desetak –petnaest dana.

Oporavak nakon ginekomastije

Nakon intervencije pacijent nosi poseban steznik nekoliko nedelja koji ima za cilj da smanji otok i utiče na oblikovanje grudi. Bolovi obično nisu jaki i mogu se uspešno kontrolisati preporučenim lekovima. Četiri nedelje nakon operacije samnjenja grudi potrebno je uzdržavanje od većih fizičkih napora i vežbanja. Efekat operacije je vidljiv odmah, ali definitivan izgled dojki, bez otoka, može da se vidi posle par nedelja.

Naš tim estetskih hirurga poseduje bogato iskustvo u rešavanju ovog estetskog i psihološkog problema. Negujemo, pre svega, zdrav ljudski odnos sa pacijentima i smatramo da je zaslužuju uvek iskren odgovor na svoja pitanja. Atlas Estetika vam stoji na raspolaganju za sva vaša pitanja u vezi operacije smanjenja grudi kod muškaraca. Zakažite svoje konsultacije sa hirurgom i rešite se neprijatnosti koju izazivaju „muške grudi“!

27-11-2017