Botulin toksin

Botulinum toxin Botox Antiage tretman

Šta je botox?

Botox je neurotoksin – veoma razblažen oblik botulinum toxina. Tako razblažen koristi se za opuštanje mišića sa idejom da se blokiraju lokalni nervni impulsi ka specifičnim mišićima na licu kako bi se sprečilo preterano mršenje i izraženije facijalne ekspresije. Na taj način se sprečava stvaranje novih i dubokih bora.

Da li je procedura aplikovanja botox-a opasna?

Injekcije botox-a, kao i sama procedura aplikacije su potpuno bezbedne kada se pravilno obavljaju od strane lekara specijaliste sa iskustvom.
Za primenu u estetskoj medicini je odobren 2002. godine.
Jedan je od najčešće korišćenih lekova na svetu, a na prvom mestu ispred njega su lekovi protiv bolova. Bore čela, mrštilice, čuđenja, napora, sve se mogu povući posle primene botox-a i možemo i sprečiti njihovo pojavljivanje uopšte, na mlađem licu. Na već vidljivim borama sa crtama u koži.

Kako izgleda procedura botox-om?

Tačna doza preparata se injektuje u određene tačke na čelu, između obrva ili oko očiju. Za to se koriste veoma tanke iglice/mikroigle, pa je procedura komforna za pacijenta, a potrebno je do 15 minuta da bi se izvela. Prilikom ubrizgavanja koristi se lokalni anestetik, u vidu kreme.

 

Kako se primenuje Botox

Injekcije botoksa rade na slabljenju ili paralizovanju pojedinih mišića ili blokiranju određenih nerava.

Najčešće se pribegava tretmanu Botox-om kod:

 • Asimetrije kapaka ili obrva.
 • Brazde na čelu.
 • Bore u uglovima i oko očiju.
 • Vertikalne bore na čelu, izmedju obrva kao i bore na nosu i oko nosa.
 • Prevencije nastanka dubokih bora.

Injekcije botox-sa se ne apliciraju u mišić podizač obrva, tako da osoba zadržava potpuno prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomeranjem obrva.

Kada se vide efekti botox-a?

Efekti tretmana postaju vidljivi u period od 10 do 14 dana.
Botox nije trajan, efekat traje od 6 do 8 meseci i može se ponavljati (nakon 6 meseci). Ukoliko se tretmani redovno ponavljaju, mimična aktivnost se sve manje obnavlja pa tako i efekat traje sve duže.

Koje su prave godine za botox?

Medicinski eksperti su saglasni da botox može da se primenjuje već nakon sredine 20-ih godina. U dvadestim godinama služi kao prevencija – da bi se odložila pojava prvih bora i usporio proces starenja. U tridesetim godinama botox ima ulogu održavanja mladalačke
svežine lica što duže. Kada nastupe četrdesete, tada botox služi za uklanjanje bora, čak i dubokih, te vraćanje mladolikog izgleda.

Kako se ponašati nakon aplikacije?

Posle procedure nema osećaja bola i nelagode, tako da kao i obično možete da se umivate i nanosite kreme za negu.
Nakon tretmana dozvoljeno je korišćenje šminke, samo je važno u prvih nekoliko sati da izbegavate da vršite veliki pritisak na regije gde je ubrizgan.
Ova procedura ne menja vašu dnevnu rutinu niti navike u spavanju, samo je potrebno, ako biste da prilegnete nakon procedure, da nekoliko sati izbegavate ležanje na stomaku.

Da li postoje neželjeni efekti?

Studije pokazuju da su izuzetno retke negativne posledice botoksa, a ako se i jave, blage su i vrlo brzo se povlače.

 • Pacijenti u malom broju mogu imati pojavu modrica samo oko mesta uboda ukoliko imaju određena stanja kože ili su prethodno pili određene lekove, ali one se vrlo brzo povlače.
 • U vrlo malom broju slučajeva mogu se pojaviti kvržice na mestu uboda, koje nestaju već par minuta po završetku tretmana.
 • U vrlo retkim slučajevima može se javiti glavobolja koja se sme tretirati lekovima protiv bolova.

Šta ne smem da radim pre i posle tretmana?

 • Nakon procedure ne bi trebalo barem 4 sata da trljate niti masirate regije gde je botox injektiran.
 • Tokom istog vremenskog perioda izbegavajte spuštanje glave unapred, odnosno ne ležite na stomaku.
 • Nekoliko sati nemojte nositi kape ili marame koje stežu glavu.
 • Izbegavajte intenzivne vežbe 24 sata posle tretmana.
 • 24 časa pre i posle tretmana ne konzumirajte alkohol, kao ni lekove za zgrušnjavanje
  krvi.

Ko ne sme da se podvrgne tretmanu?

Ukoliko ste trudni, dojite ili imate neurološke smetnje ne treba da koristite botox.

U Atlas bolnici konsultacije su besplatne, možete ih zakazati na brojeve telefona 011/785 88 88 ili 060/ 32 92 411 i porazgovarati sa našim specijalistima estetske hirurgije pre procedure.