Abdominoplastika

Estetsko zatezanje stomaka - Abdominoplatika

Estetska hirurgija tela | Abdominoplatika – Zatezanje stomaka

Za većinu ljudi, čak i za one koji redovno vežbaju i ograničeno unose masti i šećer, abdomen predstavlja izuzetno problematično područje.

Abdominoplatika
Abdominoplatika

Kod porodilja, nakon trudnoće, stomak ostaje poprilično transformisan i opušten.

Zahvat zatezanja stomaka ili Abdominoplastika, je vrsta plastične hirurgije kojom se zatežu stomačni mišići i uklanjanja višak kože i masnog tkiva.

„Opušten stomak“ se najčešće javlja kod osoba koje su izgubile veliku količinu kilograma ili žena koje su imale više porođaja, i predstavlja veliko psihičko i estetsko opterećenje.

Ko je dobar kandidat za zatezanje stomaka?

Da bi se obavila procedura abdominoplastike, prevashodno je bitno da je pacijent zdrav i da prođe konsultacije sa našim ekspertima.

Zatezanje stomaka za vas može biti prava stvar ukoliko imate:

  • Labave ili slabe stomačne mišiće zbog starenja ili trudnoće
  • Opuštenu ili višak kože u predelu abdomena
  • Mast u donjem stomaku koja ne reaguje na vežbe i dijetu

Kod žena, operacija zatezanje stomaka se najbolje vrši nakon završene trudnoće, i kada je telesna težina u relativno stabilnom rasponu. U zavisnosti od ukupne veličine tela, prihvatljive su blage oscilacije težinu u uskom opsegu od oko 2-6 kg. Zatezanje stomaka neće imati nikakvog uticaja na neke buduće trudnoće, ali zato trudnoća može da uzrokuje hiruršku reviziju prethodnog zatezanja. Tokom konsultacija i pregleda kod estetskog hirurga Atlas estetike, proceniće se opšte zdravstveno stanje pacijenta, tonus kože i distribuciju masnog tkiva u predelu abdomena, ispitaće se stomak i evidentirati eventualni ožiljci od prethodnih abdominalnih operacija.

Procedura zatezanja stomaka – Abdominoplastika

Glavni cilj abdomenoplastike nije samo da se postigne srazmeran i zategnut izgled na predelu abdomena, već i pravilno i estetsko pozicioniranje ožiljaka na najprirodnija i najneuočljivija područja.

Zatezanje stomaka
Zatezanje stomaka

U idealnom slučaju, rez će biti postavljen nisko i centralno, neposredno iznad pubične oblasti.

Dužina reza zavisi od količine viška kože koju treba ukloniti.
Kako kod muškaraca, tako i kod žena, ožiljak se postavlja u delu koji je pokriven kupaćim kostimom, tj. donjim vešom. U većini slučajeva, rez će biti crven i uočljiv nekoliko meseci do godinu dana nakon operacije. Sa vremenom ožiljak počinje da bledi, istanjuju se, i postaje nenametljiva linija za oko godinu dana nakon operacije.

U toku operacije, hirurg će zategnuti trbušne mišiće koji su se otpustili zbog trudnoće ili težine. Jednom postavljeni u idealan položaj i sa željenim stepenom napetosti, mišići i okolno vezivno tkivo se obezbeđuju i podupiru koncima, koji omogućavaju tkivu da se zaleči i formira u željenom obliku. Unutrašnji konci su samo-rastvarajući i nestaće u toku oporavka.
Kada su mišići zategnuti i kada je struktura formirana, naši hirurzi uklanjaju sav višak kože.
Ceo proces zatezanja stomaka je dizajniran da vam da čvršći, zategnutiji i skladniji abdomen. U daljem definisanju vašeg tela, može se raditi liposukcija struka zarad dobijanja potpune, skladne figure, vaše stomačne regije.

Eksperti Atlas estetike koriste inovativnu tehniku progresivnih napetosti šavova abdominoplastike.
Ovaj sistem zatezanje stomaka ima nekoliko prednosti:

  • mogućnost da se pacijent istušira u roku od nekoliko dana nakon operacije
  • veću udobnost pacijenta nakon operacije
  • otklanjanje postojećih ožiljaka, i postavljanje reza u željenom niskom mestu.

Oporavak posle zatezanja stomaka

Većina pacijenata, nakon postupka abdominoplastike, ima osećaj da su im trbušni mišići previše zategnuti.

U prvim danima, nakon operacije, važno je učiniti napor, ustati iz kreveta i šetati.

Galerija Pre i Posle: Abdominoplastika
Galerija Pre i Posle: Abdominoplastika

Na ovaj način se podstiče cirkulacija i pomaže stomačnim mišićima da se razvijaju u skladu sa novim pozicijama.
U prvim danima nakon operacije, da bi se otklonio ovaj osećaj neprijatnosti i eventualni bolovi, pacijentima se savetuje da koriste neki od lekova za opuštanje mišića.

Dve do tri nedelje je potrebno da bi se modrice i otok polako povukli. Rezidentalni otok će se polako povući u nekoliko meseci nakon operacije. Izbegavajte podizanje, savijanje, a posebno uvijanje abdomena najmanje četiri nedelje. Nakon ovog perioda, telo će se dovoljno zalečiti da bi mogli da nastavite sa normalnim aktivnostima koje nisu previše zahtevne. Generalno tkiva i trbušni mišići ne postižu punu jačinu sve do šeste nedelje nakon operacije, pa se savetuje da svoje telo ne izlažete naporu u tom periodu.

Ograničavanjem aktivnost pomažete u zaštiti unutrašnjosti mišića i vezivnog tkiva dok se oni ne adaptiraju na svoje nove položaje. Tokom prvih konsultacija, pacijent je dužan da navede neke od svojih redovnih aktivnosti, da bi naš ekspert mogao da mu pruži direktne savete i postupke prilikom perioda oporavka.

Kako postupak lečenja bude napredovao, pacijenti obično primete jasnu razliku u svom izgledu i kako im odeća skladnije pristaje. Mnogi pacijenti će postupkom zatezanje stomaka, poboljšati svoje samopoštovanje i učiniti da se osećaju zadovoljnijim sa svojim telom, sa i bez odeće.