Cryopen

Cryopen

Šta je krioterapija?

Krioterapija pripada tzv. malim hirurškim intervencijama.  Njena primena je široko rasprostranjena. Krioterapija se primenjuje u lečenju premalignih, malignih i benignih lezija na koži. Krioterapija je kontrolisana destrukcija tkiva tečnim kriogenima. Ima nekoliko sinonima, te je još zovemo i kriokauterizacija i kriohirurgija.

Led i niske temperature su se za lečenje koristile još u vreme starih Egipćana. Ova terapija ledom razvijala se 2000 godina. Usavršavanje tehnologije dovelo je do toga da se danas hlađenje i zamrzavanje koriste u svhu „hirurgije“ – tzv. kriohirurgija.

Konkretno u dermatologiji se krioterapija koristi već 50 godina vrlo uspešno. Tečni azot i sneg ugljen-dioksida su najčešće u primeni u dermatološke svrhe.

 

Šta podrazumeva krioterapija?

Tečni azot koji se koristi tokom krioterapije ima temperaturu minus 195 C. On se nanosi na promenu na koži iz sprej boce na odgovarajućoj udaljenosti i to u trajanju od 10 do 30 sekundi. Koža neposredno po nanošenju azota postaje beličasta nekoliko minuta, a posle biva crvena, a mogu da se pojave plikovi ili ranice koje nakon 7 do 15 dana zaceljuju formiranjem kraste. Kraste, kao i promene na koži koje su tretirane, nakon poenutog vremena “otpadaju”. Ožiljci nastaju samo ako se krasta pokuša nasilno odstraniti.

Nakon ovog tretmana koža se redovno pere vodom i blagim sapunima, a neophodna je i fotozaštita antisolarnim kremama kako ne bi došlo do nastanka pigmentacija.

 

Kada se koristi krioterapija?

Krioterapija tečnim azotom se koristi za uklanjanje:

  • Genitalnih bradavica
  • Bradavica na dlanovima i tabanima
  • Seboroičnih keratoza
  • Aktiničnih keratoza
  • Moluski
  • Piogenih granuloma
  • Dermatofibroma
  • Mekih fibroma

Doza tečnog azota koja se koristi, kao i metoda, zavise od vrste promene koja se tretira. Nekada je potrebno ponoviti tretman nakon 7 do 15 dana, sve dok neželjene promene na koži ne nestanu.  Na primer, za ravne keratoze potreban je samo jedan tretman, a za one veće se tretman mora ponoviti. Virusne bradavice zahtevaju nekoliko tretamana krioterapijom.

 

Vrste lezija koje CryoPen može da leči su sledeće: sve vrste bradavica, hemangiom, pege od sunca (solarni lentigo), milia, aktinične ili seboroične keratoze. Cryopen je uređaj nalik olovci koji isporučuje snažan mikromlaz hladnog gasa poznatog kao azot oksid koji zamrzava medjucelijsku tečnost  i na taj način dovodi do razaranja tkiva. Laserska preciznost olovke cilja na leziju kože bez izazivanja bilo kakvog oštećenja okolne kože. Pre tretmana ćemo ispitati da li je bezbedno primeniti CryoPen odnosno da li postoji indikacija. CryoPen je brz, lak i što je najvažnije, bezbolno i bez napora uklanja benigne lezije kože. Tretman se može izvesti u roku od nekoliko minuta, a s obzirom na brzinu tretmana, od 3 do 45 sekundi po leziji, nema potrebe za anestezijom. Jednom tretirano, u roku od nekoliko dana, smrznuto tkivo kože će formirati krastu. Posle nedelju dana ili više, krasta će otpasti i sa krastom i kožna promena. Uklanjanje je trajno.

 

Nega posle tretmana: Ne postoji posebna nega; međutim, pošto će se na koži pojaviti kraste, pokušajte da izbegnete bilo kakvo trenje odećom. Lezije će prirodno nestati u roku od nedelju ili dve. Ne bi trebalo da bude ožiljaka, mada je bitno napomenuti da dlaka možda neće ponovo izrasti na tretiranim područjima, a na tamnijoj koži može doći do depigmentacija.

 

Ako ste spremne da se osećate i izgledate odlično, zakažite konsultacije u našoj klinici

+381 11 785 88 88

+381 60 329 24 11

 

24-08-2023