Podizanje grudi

Estetsko podizanje i zatezanje grudi

Podizanje grudi – Mastopeksija

Mastopeksija je medicinski naziv za podizanje grudi ili lifting grudi.

Podizanje grudi
Podizanje grudi

U ovom postupku, plastični hirurg podiže i preoblikuje vaše grudi kako bi im pružio čvršći, zaobljeniji izgled. Operacija takođe uklanja dodatnu kožu oko grudi i smanjuje veličinu areole – obojeni krug oko bradavice.

Kako starite, vaše grudi gube svoju elastičnost i čvrstinu. Trudnoća, dojenje i povećanje ili gubitak težine mogu naglasiti ovaj proces. Možda biste želeli da uradite operaciju podizanja grudi ukoliko su vaše grudi počele da padaju.

Kod žena koje su takođe izgubile obim u grudima, može se kombinovati ova metoda sa procedurom uvećanja grudi.

Da li sam ja kandidat za podizanje grudi?

Intervencija podizanja grudi pruža najbolje rezultate kod žena koje imaju mali do umereni obim grudi koje pokazuju znake opuštenosti.

Moguće je tretirati i veće i/ili teže grudi, ali u tim slučajevima težina grudi ponekad može poništiti efekte podizanja dojki u kraćem vremenskom periodu. Naši estetski hirurzi će vam ukoliko bude potrebe  predložiti i uklanjanje viška masnog tkiva iz dojki, kako bi ceo proces podizanja bio uspešno i za vas bezbedno obavljen. Budući da trudnoća i dojenje često dovode do uvećanja grudi, savetuje se da se sa intervencijom podizanja grudi sačeka dok ne završite sa dojenjem. Pored toga, ako ste se odlučili za implantate u kombinaciji sa podizanjem, naš tim doktora će vam pružiti detaljne konsutacije u vezi sa kombinovanim postupkom.

Kako izgleda hirurška procedura  podizanja grudi?

Hirurzi obavljaju podizanje grudi uz pomoć nekoliko različitih procedura. Tehnika koju će vaš hirurg koristiti zavisi od veličine i oblika vaših grudi i koliko liftinga vam je potrebno.

Pre postupka, vaš hirurg će vas verovatno zamoliti da prestanete sa uzimanjem određenih lekova. To uključuje lekove poput aspirina koji razređuju krv. Ako ste pušač, preporuka je da prestanete da pušite oko četiri nedelje pre operacije. Pušenje može ometati sposobnost vašeg tela da ozdravi nakon operacije. To može prouzrokovati ozbiljne probleme zarastanja rane poput gubitka bradavice ili kože dojke.

Generalno, operacija podizanja grudi uključuje ove korake:

Hirurg će obeležiti vaše grudi u stojećem položaju da bi utvrdio novi podignuti položaj bradavice na grudima. Nakon toga bićete prevedeni u operacioni blok gde će brigu o vama preuzeti anesteziolozi. Dobićete opštu anesteziju a ova operacija u proseku traje od 1,5 do 3,5 h.

Hirurg će napraviti rez oko areole. Rez se obično proteže prema prednjem delu dojke, od dna areole do pregiba. Može se takođe proširiti duž bočnih strana areole.

Hirurg će podići i preoblikovati vaše grudi. Posle toga, hirurg će premestiti areole u ispravan položaj na novom obliku dojke, a takođe može smanjiti njihovu veličinu.

Kod operacije podizanja grudi hirurg će ukloniti svu dodatnu (suvišnu) kožu da bi grudi dobile čvršći i zategnutiji izgled.

Na kraju, hirurg će zatvoriti rezove sa šavovima i hiruškim trakama. Estetski hirurzi obično pokušavaju postaviti rezove na delove dojki gde će oni biti manje vidljivi i naravno uspevaju u tome.

Možda ćete odlučiti da ugradite i implantate za dojke istovremeno sa podizanjem grudi. Implantati mogu povećati veličinu ili punoću grudi. Iz bezbednosnih razloga, neki hirurzi neće istovremeno raditi ove dve procedure. Ako je to slučaj, prvo ćete uraditi lifting grudi, a povećanje će uslediti nakon nekoliko sedmica do nekoliko meseci. Ovo se radi kako bi se sprečio bilo kakav gubitak ili nekroza bradavice.

Oporavak nakon hirurške procedure podizanja grudi

Nakon operacije savetuje se najmanje nedelju dana oporavka kod kuće.

Tokom ovog perioda važno je mirovati i koliko je moguće izbegavati pokrete rukama. Pre operacije dobijaju se detaljne postoperativne instrukcije koje je važno slediti.

Većina pacijenata može da se vrati normalnim svakodnevnim aktivnostima bez preteranog napora nakon nedelju dana. Za fizički napornije aktivnosti, kao što su vežbe ili treninzi, kao i podizanje tereta, neophodno je sačekati najmanje četiri nedelje ili se prethodno konsultovati sa našim doktorima.

 Vaše grudi mogu biti otečene i bolne nekoliko sedmica nakon operacije. Lekar će vam prepisati lek za ublažavanje bolova. Takođe možete držati led na dojkama kako biste ublažili oticanje i bol. Nosićete hirurški grudnjak ili ne-žičani grudnjak dve do tri nedelje nakon operacije. Takođe će biti potrebno da spavate na leđima podupreti jastucima kako biste držali grudi podignutim.

Bol, modrice i otok treba da prođu nakon 2 nedelje. Može biti potrebno od 2 do 12 meseci da bi vaše grudi došle do svog finalnog oblika.

Rizici

Kao i svaka operacija, podizanje grudi može imati rizike, a oni uključuju:

  • krvarenje
  • infekcija
  • krv ili sakupljanje tečnosti u grudima, koje će možda biti potrebno odvoditi
  • ožiljci , od kojih bi neki mogli biti debeli ili bolni
  • loše zarastanje rezova
  • gubitak osećaja u grudima ili bradavici, što može biti privremeno
  • neujednačen oblik jedne dojke ili neujednačene grudi
  • ugrušci krvi
  • potrebna je još jedna operacija

Prognoza

Podizanje grudi treba da pruži grudima više podignut, čvršći, a samim tim i mlađi izgled. Možda ćete imati neke ožiljke na grudima, ali oni bi trebalo kompletno da nestanu tokom vremena. Činjenica je da savremene tehnike podizanja grudi znatno smanjuju mogućnost pojave ožiljaka.

Ono što je veoma važno u narednom periodu života jeste određena disciplina. Dakle, da biste održali svoj novi izgled, pokušajte izbeći značajne promene u vašoj težini.

Ukoliko razmišljate da promenite izgled ili veličinu svojih grudi, obratite se našem timu i konsultujte se da li biste bili prikladan kandidat za ovu proceduru. Bilo da želite uvećanje grudi implantatima, smanjivanje ili podizanje grudi, naš tim kombinuje estetiku i medicinsku stručnost za vaš lep i prirodan izgled.

Pitanja i odgovori

Da. Mastopeksija je drugi naziv za podizanje grudi.
Naravno! To je jedna od naših najčešće kombinovanih procedura. Mnogi pacijenti su jednako zabrinuti opuštanjem dojki i gubitkom volumena, što se obično povezuje sa porođajem, gubitkom težine, ili starenjem. Podizanjem grudi u kombinaciji sa uvećanjem postižu se idealne proporcije i dodatni željeni volumen i čvrstina grudi.
Postoje nekoliko tipova žena kojima se svakako savetuje povećanje dojki:
Intervencija podizanja grudi neće ni na koji način uticati na vašu sposobnost da dobijete dete. Međutim, ako planirate da dobijete još dece u bliskoj budućnosti, bilo bi u vašem najboljem interesu da sačekate sa intervencijom podizanja grudi. U pitanju je lični izbor svakog pacijenta. Savetujemo vam da razgovarate sa doktorom …. koji vam može pomoći da dođete do najboljeg rešenja.
Postoje tri vrste podizanja dojki. Periareolarna mastopeksija podrazumeva rez koji ide oko same areole, i ovaj postupak je moguć u slučajevima kada je potrebno umereno podizanje. Ova intervencija se uglavnom koristi u kombinaciji sa uvećanjem grudi. Vertikalni rez je rez koji se pravi oko areole i vertikalno naniže na donjem polu dojke. Ova vrsta podizanja je prikladna za većinu pacijenata. Treći tip podizanja dojke je rez u obliku sidra, koji ide oko areole pa vertikalno naniže na donjem polu dojke, i završava se duž nabora ispod dojke. Teži slučajevi opuštenih grudi mogu zahtevati takvu vrstu podizanja. Ovi rezovi obično se lako skrivaju donjim rubljem ili kupaćim kostimom.

Za više informacija pozovite telefon našeg call centra i zakažite konsultacije: +381 11 785 88 88.