Korekcija kapaka

Estetska hirurgija i korekcija očnih kapaka

Korekcija kapaka – blefaroplastika

Blefaroplastika (operacija kapaka) je postupak koji se koristi za korekciju spuštenih kapaka.

Tokom ove vrste hiruške intervencije, lekar uklanja kožu, mišić, a ponekad i masnoću koja može prouzrokovati da se područje oko očiju opusti.

Ko je dobar kandidat za korekciju kapaka?

Korekciju kapaka prvenstveno traže osobe koje žele tretman protiv starenja. Opuštanje kože oko očiju je prirodni deo starenja, ali možete razmotriti ovu vrstu operacije ako smatrate da vam narušava izgled. Pacijenti žele blefaroplastiku i ako imaju jako vidljive kesice ispod očiju ili ako njihove obrve počinju da padaju.

Kod nekih ljudi, blefaroplastika prevazilazi kozmetičke probleme. Možda ćete biti dobar kandidat za ovu proceduru ako spušteni kapci utiču na vaš vid.

Zbog čega koža u predelu očiju brzo stari?

Poznato je da se prve vidljive bore obično javljaju upravo u području očnih kapaka. To je zato što je koža na ovim mestima veoma tanka i vrlo brzo izgubi svoju elastičnost koja je karakteristična i podrazumevana za osobe u mlađim godinama. Zbog toga se već u srednjim godinama kod mnogih osoba formiraju bore (nabori) u području očnih kapaka, a to doprinosi da celo lice odaje stariji izgled.

Ovo je već dovoljan razlog da se razmišlja o korekciji kapaka.

Jedna od najpopularnijih intervencija podmlađivanja lica, korekcija očnih kapak u Atlas opštoj bolnici može vam ne samo osvežiti i podmladiti pogled, već i povećati samopouzdanje u sopstveni izgled.

Priprema za operaciju korekcije kapaka

Priprema za operaciju kapaka je sledeća:

Prvo, trebaće vam inicijalne konsultacije sa plastičnim hirurgom kako biste razgovarali o vašim problemima i željenim ishodima operacije.

Na početku procedure estetski hirurg sprovodi fizički pregled očiju, kao i ispitivanje vida.

Takođe se pravi nekoliko fotografija kapaka, koje će poslužiti tokom operacije.

Verovatno će vam biti zatraženo da prestanete da uzimate sve lekove ili suplemente koji povećavaju rizik od krvarenja. Takođe bi bilo poželjno da prestanete sa pušenjem ili smanjite (ako ste pušač) nekoliko nedelja pre blefaroplastike.

Kako izgleda procedura korekcije kapaka?

Kada je u pitanju hirurška intervencija korekcije kapaka u većini slučajeva se koristi samo lokalna anestezija, opšta anestezija se koristi retko.

Prvo se obrađuju gornji kapci. Pravilo je da se lokacija reza bira tako da ožiljak bude u potpunosti skriven i nevidljiv. Ovde će hirurg napraviti mali rez i ukloniti višak kože, kao i mišiće, a ponekad i masti. Neka od ovih tkiva mogu biti premeštena u druga područja koja okružuju oko, pre nego što hirurg zatvori rez.

Blefaroplastika donjih kapaka obično podrazumeva uklanjanje masti (masnog tkiva), koje doprinose stvaranju kesica ispod očiju, a ponekad uklanja i malu količinu kože. Rez se može napraviti unutar kapka ili spolja ispod donjih trepavica.

Kod korekcije kapaka obično možete ići kući prilično brzo nakon intervencije.

Oporavak posle operacije kapaka

 

Oporavak od blefaroplastike je relativno kratak u odnosu na neke druge vrste operacija. Ukoliko se ne ispolje bilo kakve komplikacije, možete ići kući već istog dana.

Važno je da se odmorite nekoliko dana neposredno nakon operacije kapaka. Možda ćete doživeti oticanje i bol. Lekar vam može preporučiti da uzimate lekove protiv bolova kako biste olakšali ove simptome. Može potrajati 1-2 nedelje da simptomi u potpunosti prođu. Možete koristiti i hladne obloge u narednih nekoliko dana.

Zamućeni vid i osetljivost na svetlost su takođe mogući kratkotrajni neželjeni efekti. Ipak pozovite svog doktora ako ovi simptomi traju duže od 1-2 dana.

Ne možete nositi kontaktna sočiva dve nedelje nakon operacije kapaka.

Ne morate da držite oči prekrivenim tokom cele faze oporavka, ali možda ćete biti poslati kući sa gazom preko očiju kako bi se zaštitilo tretirano područje.

Koji su rizici ove operacije?

Ovakve vrste operacija obično nose rizik od krvarenja, modrica i infekcije. Krvni ugrušci su uglavnom retka pojava, ali svakako predstavljaju ozbiljan rizik.

Ostali rizici i komplikacije operacije kapaka uključuju:

– zamućen vid

– oštećenja od prekomernog izlaganja suncu

– suve oči

– svrab oko oka

– nemogućnost zatvaranja očiju

– oštećenje mišića

– ožiljci

Korekcija kapaka podmlađuje izgled lica

Ponekad se estetska korekcija kapaka koristi u kombinaciji sa nekom drugom srodnom hirurškom procedurom kako bi se poboljšali krajnji rezultati. Neki ljudi sa značajno spuštenim obrvama se mogu odlučiti za istovremenu intervenciju podizanja obrva.

Drugi mogu čak i da se podvrgnu fejsliftingu kako bi istovremeno rešili i druge kozmetičke probleme.

O svemu tome ćete na samom početku procedure detaljno razgovarati sa svojim plastičnim hirurgom. Pritom budite potpuno slobodni da iznesete sve svoje želje, a konačnu odluku ćete napraviti tek kada dobijete sve potrebne informacije.

Korekcija kapaka (blefaroplastika) se dakle prvenstveno primenjuje za smanjenje uobičajenih znakova starenja koji se razvijaju oko očiju. Opušteni očni kapci čine da lice deluje umorno i staro. Hirurška intervencija kojom se kapci zatežu ima za cilj da  očima i licu vrati svežinu, vedrinu i mladalački izgled. Zategnuti kapci daju vizuelni utisak da smo budni, odmorni i dobro raspoloženi.

Pitanja i odgovori


Blefaroplastika, poznatija kao operacija očnih kapaka je hirurška intervencija kojom se uklanjaju nepravilnosti poput viška kože i masnog tkiva gornjih i donjih kapaka.


Naravno. Zapravo, kod većine naših pacijenata, kombinacija blefaroplastike gornjih i donjih kapaka dala je najbolje rezultate.


Ne. Botoksom se postiže opuštanje mišića oko očiju, što pomaže ublažavanju bora. Botoks ne može ispraviti opuštenost ni ukloniti višak kože i masnog tkiva, što je osnovna svrha blefaroplastike.


Rezultati korekcije očnih kapaka obično traju dugi niz godina, u zavisnosti od brojnih individualnih faktora. Međutim, ovi efekti nisu permanentni. Često možete produžiti vreme vidljivih rezultata ako nakon operacije vodite računa o svom zdravlju.


Ono što određuje da li ste kandidat za operaciju očnih kapaka jesu fizički pokazatelji, a ne godište. U našu bolnicu na ovu proceduru dolaze pacijenti između 25 i 85 godina starosti. Stepen u kome će se starenje ili spoljašnji uticaji odraziti na izgled lica veoma je individualan, i stoga se naše kozmetičke hirurške intervencije po potrebi mogu prilagoditi zahtevima svakog pacijenta ponaosob.


Svaki pristup podrazumeva drugačiju tehniku. Na primer, kod operacije gornjeg kapka rez se najčeešće pravi duž prirodnog nabora kapka. Kod operacije donjeg kapka, rez se može napraviti ili duž trepavica ili unutar samog kapka. Bez obzira na poziciju, rez se pravi tako da ožiljak bude u potpunosti skriven.

Za više informacija pozovite call centar  Atlas opšte bolnice: +381 11 785 88 88 ili + 381 60 3292411