Ksantelazme

Estetska hirurgija kože - Ksantelazme

Estetska hirurgija kože | Ksantelazme

Ksantelazme su promene na koži gornjih kapaka i kože iznad ili ispod očnih kapaka, a javljaju se usled metaboličkih poremećaja.

Ksantelazme
Ksantelazme

To su žućkaste naslage u obliku pločica, ravne ili blago izdignute iznad kože, smeštene u unutrašnjim uglovima očnih kapaka.

Predstavljaju benigno, lokalizovano nakupljanje lipida i gigantskih penušavih ćelija. Ksentelazme se češće javljaju kod žena.

Predstavljaju značajan estetski problem i ne mogu se prekriti šminkom.

Koji su uzroci nastanka?

Ranije se smatralo da ksantelazme nastaju samo kod osoba sa povišenim nivoima masnoća i holesterola u krvi.

Polovina osoba sa ksantelazmama ima uredan nalaz lipida u krvi. Kod njih  je genetski faktor najznacajniji uzročnik. Ksantelazme mogu biti udružene sa hiperlipidemijom zbog dijabetesa, bilijarnom cirozom, aterosklerozom.

Savetuje se da pacijenti sa ksantelazmama urade biohemijske analize nivoa lipida u krvi, radi njihove korekcije ukoliko je potrebna.

Kako se uklanjaju ksantelazme?

Najefikasnije se uklanjaju radiotalasima.

Njihova primena je potpuno bezbedna za područje oko očiju za razliku od laserskog uklanjanja. Za potpuno uklanjanje najčešće je dovoljan jedan tretman. Za veće i duboko smeštene ksantelazme potrebno je tretman ponoviti.

Kako izgleda postupak uklanjanja?

Pre intervencije pacijentu se ubrizgava mala količina lokalnog anestetika obzirom da se uklanjanje radi sa kože očnog kapka.

Pomoću radiotalasne omče lagano se tope naslage masnoće. Nakon intervencije zaostaju krastice koje prolaze za sedam do deset dana. Nakon intervencije ne ostaju ožiljci.