Korekcija brade

Estetska hirurgija i korekcija brade

Korekcija brade – genioplastika

Korekcija brade (genioplastika) je vrsta plastične hirurgije na bradi.

Korekcija brade
Korekcija brade

Korekcija brade je jedna od veoma čestih kozmetičkih hiruških procedura, što znači da se veći broj ljudi odluči na korekciju brade iz estetskih razloga, a ne zbog medicinskog problema.

Postoji nekoliko načina da se izvede ova procedura:

– pomeranje brade napred

– pomeranje brade unazad

– korekcije sa strane, što može pomoći kod asimetrične brade

– vertikalne promene, kao što je skraćivanje ili produženje brade.

Vrste genioplastike

Postoje dva glavna tipa genioplastike: klizna genioplastika i implantati brade.

Klizna genioplastika

U kliznoj genioplastici, hirurg koristi pesebnu alatku da odstrani bradu od ostatka kosti donje vilice i pomeri je kako bi ispravio nedostatak brade. Ovaj tip korekcije se preporučuje osobama sa teškom retrogenijom ili ljudima čija je brada daleko unazad u odnosu na ostatak lica. Ova procedura takođe može pomoći u korekciji brade koja je previše napred i suviše dugačka.

Implantati brade

Implanti za bradu se mogu koristiti za preoblikovanje, uvećanje brade i za pomeranje brade unapred. To se može postići operacijom ili injekcijom.

Hirurško povećanje brade podrazumeva implantaciju plastičnog materijala u bradu i njegovo pridržavanje za kosti. Najčešći su aloplastični implanti, odnosno implanti napravljeni od sintetičkih materijala).

Nehirurško povećanje brade podrazumeva upotrebu finih igala (kanila) za ubrizgavanje filera ili sopstvenog masnog tkiva, u cilju poboljšanja izgleda brade.

Kako se izvodi klizna genioplastika?

korekcija brade

Operacija brade se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, a u slučaju  intervencije smanjenja veličine brade i korigovanja asimetrije – koristi se opšta anestezija.

Hirurg povlači donju usnu i seče desni na donjoj usni ispod donjih zuba. Zatim se mekano tkivo odvaja od kosti brade. Hirurg koristi posebnu alatku nalik na testeru da iseče malu vertikalnu liniju u bradi, što osigurava da kost stoji pravo kada se pomera unapred ili unazad.

Hirurg zatim pravi horizontalni rez duž kosti brade. Ako želite da pomerite bradu unazad ili da je smanjite, lekar takođe seče klin kosti. Hirurg potom kliza kost napred ili nazad i pričvršćuje vijke i eventualno metalnu ploču kako bi osigurao da kost ostaje na mestu.

Da bi se brada produžila, hirurg ponovo spaja kost sa prazninom između ostatka vilice i brade. Kost će se razvijati tokom vremena i popuniti ovu prazninu.

Da bi brada bila kraća, uklanja se klin kostiju i brada se ponovo spaja na ostatak vilice.

Na kraju procedure korekcije brade, zašiva se rez. Hirurg zatim stavlja kompresionu traku na spoljašnjost usta i brade kako bi se osigurala zaštita tretiranog područja tokom faze ranog zarastanja.

Oporavak nakon korekcije brade

Posle operacije brade, hirurg će vas uputiti da uzimate oralne antibiotike dva dana.  Možete početi da jedete normalno čim budete spremni, a preporučuje se da najpre jedete tečnu ili mekanu hranu. Morate ispirati usta vodom ili antiseptičnim oralnim rastvorom nakon svakog obroka.

Nakon 3-5 dana, možete ukloniti kompresione trake i vratiti se svakodnevnim aktivnostima. Kod hirurške korekcije brade nije dozvoljeno vežbanje niti jača fizička aktivnost prvih 10 dana posle operacije, a takođe ne treba ni da učestvujete u kontaktnim sportovima od 6-8 nedelja.

Možda ćete primetiti otok, crvenilo ili modrice na mestu operacije, što bi trebalo da nestane nakon nekoliko dana. Otok može da se zadrži i nekoliko meseci, a kada se on povuče – rezultati postaju vidljivi.

Operacija postavljanja implantata

Za postavljanje implantata, hirurg može da napravi rez u ustima ili ispod brade. Pre operacije, hirurg će oblikovati implantat do odgovarajuće veličine i oblika, pre nego što bude spreman za umetanje.

Postoji nekoliko različitih tipova aloplastika koje se koriste za bradu, ali najviše se koriste silikonski implantati. Implantati se spajaju za kost pomoću vijaka.

Kada se implantat ugradi, hirurg zašiva rez. Ovaj postupak može trajati od pola sata do 3 sata.

Ako se odlučite za nehirurški implant, hirurg može ubrizgati dermalni filer ili vaše sopstvene masti nakon liposukcije.

Oporavak nakon korekcije brade

Fileri se injektiraju iglom i ne uključuju ožiljke. Vreme oporavka je minimalno.

Hirurški implantati imaju slično vreme oporavka kao klizna genioplastika, budući da tkivo mora imati vremena da se pripoji za implantat.

Možete početi da jedete mekanu ili tečniju hranu čim se osećate prijatno. Obavezno ispirati usta nakon svakog obroka, bilo sa vodom ili antiseptičnim rastvorom.

Komplikacije

Kao i kod svake hirurške intervencije i postupak korekcije brade može sa sobom nositi određene komplikacije. Tako se može pojaviti:

– Infekcija

– Alergijska reakcija na implantat

– Ekstruzija implantata

– Izlaganje vijaka

– Oštećenje nerva, što uzrokuje utrnulost usta ili usana

Da bi se rizik od komplikacija sveo na minimum potrebno je opredeliti se za visoko stručan lekarski tim, kao što je tim stručnjaka Atlas opšte bolnice. U tom slučaju hirurška intervencija korekcije brade ima sve šanse da protekne potpuno bezbedno i komforno.

Za više informacija pozovite telefon našeg call centra: +381 11 785 88 88 ili + 381 60 3292 411.