Fejslifting

Estetska hirurgija i korekcija lica

Ritidektomija – hirurgija zatezanja lica

Estetska, plastična i rekonstruktivna hirurgija – lice

Fejslifting
Fejslifting

Fejslifting ili podizanje lica (ritidektomija) je kozmetička hirurška procedura za postizanje mlađeg izgleda lica. Ovaj postupak može smanjiti opuštenost kože ili bore u predelu obraza, duž ivice donje vilice, kao i druge promene u obliku vašeg lica koje se javljaju sa godinama.

U toku postupka fejsliftinga, koža sa obe strane lica se “povlači nazad“, a tkiva ispod kože se hirurški menjaju kako bi se konture lica mogle vratiti u mladalački oblik. Pre nego što se šavovi zatvore, uklanja se višak kože.

Fejslifting vrata (platizmaplastika) se često vrši kao deo hiruškog zatezanja lica, kako bi se smanjili depoziti masnoće i opuštena koža na vratu.

Hiruško zatezanje lica neće smanjiti fine linije ili male bore na koži ili oštećenja od izloženosti suncu.

Zašto se izvodi fejslifting?

Što ste stariji, izgled i oblik vašeg lica se menja zbog normalnih promena u vezi sa godinama. Vaša koža postaje manje elastična i opuštenija, a depoziti masti u nekim predelima vašeg lica se povećavaju. Promene u licu koje se odnose na godine, a koje se mogu korigovati pomoću fejsliftinga, uključuju sledeće:

– opušten izgled obraza

– višak kože duž linije donje vilice

– produbljene nazolabijalne bore koje se protežu sa svake strane nosa do uglova usana

– opuštena koža i višak masti u vratu.

Kako da se pripremite za fejslifting?

Pored uobičajenog razgovora o tome koja su vaša očekivanja i želje, uvida lekara u vašu medicinsku istoriju i sve lekove i suplemente koje koristite, sprovode se još neke mere pre same operacije. Hirurg će najpre napraviti nekoliko fotografija lica iz različitih uglova i krupne fotografije nekih odlika. Takođe će ispitati strukturu vaših kostiju lica, oblik lica, raspored masti i kvalitet kože kako bi utvrdio najbolje opcije za operaciju.

Takođe će biti zatraženo da operete kosu i lice sa germicidnim sapunom ujutru pre operacije.

Od vas će biti zatraženo da izbegnete da jedete nešto posle ponoći, noć pre operacije lica. Moći ćete da pijete vodu i uzimate lekove koji su odobreni od strane vašeg hirurga.

Kako izgleda postupak fejsliftinga?

Fejslifting se obično izvodi u lokalnoj anesteziji. Generalno, ovaj postupak hiruškog zatezanja lica podrazumeva podizanje kože i zatezanje tkiva i mišića ispod nje. Masti u licu i vratu mogu biti oblikovane, uklonjene ili redistribuirane. Koža lica se zatim ponovo zašiva iznad novo-pozicioniranih kontura lica, uklanja se višak kože, a rane od rezova se propisno saniraju.

Gde će se napraviti rezovi zavisi od tehnike koja će se koristiti, a opcije uključuju:

Tradicionalni rez za fejslifting počinje u predelu slepoočnica uz liniju kose, nastavlja se dole i oko prednje strane ušiju i završava se iza ušiju sa donje strane skalpa. Može se napraviti rez ispod brade, za poboljšanje izgleda vašeg vrata.

Ograničeni rez je kraći rez, koji počinje u delu linije kose tik iznad uha, ide oko prednjeg dela uha, ali se ne produžava na kraju do donje strane glave.

Rez za lifting vrata počinje ispred ušiju i nastavlja se oko uha u donji deo skalpa. Mali podrez se takođe pravi ispod brade.

Fejslifting procedura obično traje dva do četiri sata, ali može potrajati duže ako se u isto vreme izvode i druge kozmetičke procedure.

Koji su rizici ove procedure?

Hirurgija lica može da izazove komplikacije, kao i bio koja druga operacija. Neke komplikacije se mogu rešiti uz odgovarajuću negu, lekove ili hiruršku korekciju. Dugotrajne ili trajne komplikacije, iako retke, mogu izazvati značajne promene u izgledu.

Rizici fejsliftinga uključuju:

– pojavu hematoma

– ožiljke

– povrede nerava

– gubitak dlaka

– gubitak kože

Kao i kod bilo koje druge vrste operacija, fejslifting nosi rizik od krvarenja, infekcije i neželjene reakcije na anesteziju. Sledeći faktori mogu predstavljati značajan rizik ili rezultirati nepovoljnim rezultatima operacije:

– korišćenje lekova ili suplemenata za razređivanje krvi (ginseng, riblje ulje, ginko i drugi suplementi i lekovi)

– medicinska stanja koja sprečavaju zgrušavanje krvi, a slabo kontrolisani dijabetes ili visok krvni pritisak povećavaju rizik od lošeg zarastanja rana, hematoma i srčanih komplikacija

– pušenje značajno povećava rizik od lošeg zarastanja rana, hematoma i gubitka kože nakon procedure

– fluktuacija telesne težine.

Šta posle procedure?

faceliftingNakon fejsliftinga možete doživeti:

– blag do umeren bol

– sekret iz rezova

– otok

– podlive

– ukočenost.

Ovo bi trebalo da prođe u roku od nekoliko dana.

Prvih nekoliko dana nakon operacije:

– držite glavu podignutom

– uzimajte lekove protiv bolova kako vam preporuči lekar

– primenite hladne obloge na licu kako biste olakšali bol i smanjili oticanje

U naredna dva meseca nakon operacije bi trebalo da idete kod lekara radi sledećeg:

– Dan posle operacije, hirurg će verovatno naneti antibiotsku mast na rezove i staviti nove zavoje na lice.

– Dva do tri dana nakon operacije, možda ćete moći da pređete na nošenje elastičnih traka za lice sa običnih zavoja.

– Oko nedelju dana nakon operacije, lekar će vam ukloniti šavove i proceniti ranu.

Po potrebi mogu biti zakazane i kasnije kontrole.

Šta vi možete da uradite za svoj postoperativni oporavak?

Samopomoć kod kuće tokom prve tri nedelje će pomoći u oporavku i minimizirati rizik od komplikacija:

– Pratite uputstva za negu rane, koje ste dobili od vašeg hirurga.

– Nemojte dirati kraste koje se razvijaju na rani.

– Pratite uputstva o tome kada možete početi da koristite šampon i sapune i koje vrste možete koristiti.

– Nosite odeću koja se ne povlači preko glave.

– Izbegavajte prekomeran pritisak ili pokrete na i oko rezova.

– Izbegavajte korišćenje šminke.

– Izbegavajte energičnu ili aerobnu aktivnost ili sport.

– Izbegavajte direktno izlaganje rezova suncu 3 nedelje i nakon toga koristite zaštitne naočare sa SPF najmanje 30.

– Izbegavajte bilo kakav tretman za kosu najmanje šest nedelja.

Rezultati hirurgije zatezanja lica

Rezultati fejsliftinga neće trajati večno. Sa godinama, koža lica može ponovo početi da se opušta i pada. Uopšteno govoreći, može se očekivati da postignuta zategnutost lica traje 10 godina, što je sasvim lep period.

Pitanja i odgovori

Ne postoji određeno prikladno doba za fejslifting intervenciju. Mi smo imali iskustva sa pacijentima različitih godina, u različitim životnim fazama i okolnostima. Najbolji način da saznate da li ste spremni jeste da dođete kod nas na konsultacije.
Naravno! Fejslifting se često kombinuje sa korekcijom očnih kapaka, postupkom podizanja obrva, presađivanjem masnog tkiva, rinoplastikom ili korekcijom brade. U nekim slučajevima, pacijenti se opredeljuju i za istovremene intervencije na drugim delovima tela, kako bi smanjili vreme oporavka nakon operacije. Prilikom prve konsultacije, doktor će razmotriti sve vaše potrebe i posavetovati vas da li biste bili podobni za neku dodatnu intervenciju.
Mnogi pacijenti izgledaju i osećeju se dobro već oko dve nedelje nakon operacije. Ukoliko se osećate prijatno, možete se vratiti na posao dve nedelje nakon operacije, ali je potrebno uzdržati se od fizičkog napora otprilike četiri do šest nedelja nakon intervencije.
Dren se stavlja nakon operacije fejsliftinga i nosi se nekoliko dana. Najčešće se uklanja prilikom prve postoperativne kontrole.
Kao i kod najvećeg broja drugih hirurških intervencija, rezultati fejsliftinga najčešće traju dugi niz godina, ali nisu permanentni. Posle „vremenskog reseta“ koji ste postigli fejsliftingom, nastavlja se prirodno starenje. Kako biste maksimalno produžili vreme vidljivih pozitivnih rezultata, izuzetno je važno da vodite računa o nezi i zdravlju vašeg tela i kože u godinama koje slede nakon fejsliftinga. Savetujemo da koristite kvalitetne proizvode za negu kože, svakodnevno kožu štitite od sunca, jedete zdravo i bavite se fizičkim aktivnostima. Pored blagotvornih efekata po vaše zdravlje, to će doprineti i produženju rezultata vašeg fejsliftinga.
Rezovi se najčešće prave iza ušiju i duž linije kose, sa ciljem da naoko budu neprimetni, i da se lako mogu sakriti kosom.
Postoje brojne odlične, ali kratkoročne zamene za fejslifting, kojima se ne može doći do istih i trenutnih rezultata kakve pruža fejslifting, ali se mogu postići blaga poboljšanja.

Ako vam je potrebno više informacija pozovite naš call centar na telefon: +381 11 785 88 88 ili +381603292411