Pitanja i odgovori

Odgovori na mnoga pitanja oko estetske hirurgije

Pitanja i odgovori

Pronađite neke od odgovora na najčešće postavljena pitanja u našoj sekciji pitanja i odgovori.


Lice

Estetska hirurgija i korekcija lica

Facelifting

Ne postoji određeno prikladno doba za fejslifting intervenciju. Mi smo imali iskustva sa pacijentima različitih godina, u različitim životnim fazama i okolnostima. Najbolji način da saznate da li ste spremni jeste da dođete kod nas na konsultacije.
Naravno! Fejslifting se često kombinuje sa korekcijom očnih kapaka, postupkom podizanja obrva, presađivanjem masnog tkiva, rinoplastikom ili korekcijom brade. U nekim slučajevima, pacijenti se opredeljuju i za istovremene intervencije na drugim delovima tela, kako bi smanjili vreme oporavka nakon operacije. Prilikom prve konsultacije, doktor će razmotriti sve vaše potrebe i posavetovati vas da li biste bili podobni za neku dodatnu intervenciju.
Mnogi pacijenti izgledaju i osećeju se dobro već oko dve nedelje nakon operacije. Ukoliko se osećate prijatno, možete se vratiti na posao dve nedelje nakon operacije, ali je potrebno uzdržati se od fizičkog napora otprilike četiri do šest nedelja nakon intervencije.
Dren se stavlja nakon operacije fejsliftinga i nosi se nekoliko dana. Najčešće se uklanja prilikom prve postoperativne kontrole.
Kao i kod najvećeg broja drugih hirurških intervencija, rezultati fejsliftinga najčešće traju dugi niz godina, ali nisu permanentni. Posle „vremenskog reseta“ koji ste postigli fejsliftingom, nastavlja se prirodno starenje. Kako biste maksimalno produžili vreme vidljivih pozitivnih rezultata, izuzetno je važno da vodite računa o nezi i zdravlju vašeg tela i kože u godinama koje slede nakon fejsliftinga. Savetujemo da koristite kvalitetne proizvode za negu kože, svakodnevno kožu štitite od sunca, jedete zdravo i bavite se fizičkim aktivnostima. Pored blagotvornih efekata po vaše zdravlje, to će doprineti i produženju rezultata vašeg fejsliftinga.
Rezovi se najčešće prave iza ušiju i duž linije kose, sa ciljem da na prvi pogled budu neprimetni, i da se lako mogu sakriti kosom.
Postoje brojne odlične, ali kratkoročne zamene za fejslifting, kojima se ne može doći do istih i trenutnih rezultata kakve pruža fejslifting, ali se mogu postići blaga poboljšanja.

Korekcija kapaka

Blefaroplastika, poznatija kao operacija očnih kapaka, je hirurška intervencija kojom se uklanjaju nepravilnosti poput viška kože i masnog tkiva gornjih i donjih kapaka.
Naravno. Zapravo, kod većine naših pacijenata, kombinacija blefaroplastike gornjih i donjih kapaka dala je najbolje rezultate.
Ne. Botoksom se postiže opuštanje mišića oko očiju, što pomaže ublažavanju bora. Botoks ne može ispraviti opuštenost ni ukloniti višak kože i masnog tkiva, što je osnovna svrha blefaroplastike.
Rezultati korekcije očnih kapaka obično traju dugi niz godina, u zavisnosti od brojnih individualnih faktora. Međutim, ovi efekti nisu permanentni. Često možete produžiti vreme vidljivih rezultata ako nakon operacije vodite računa o svom zdravlju.
Ono što određuje da li ste kandidat za operaciju očnih kapaka jesu fizički pokazatelji, a ne godište. U našu bolnicu na ovu proceduru dolaze pacijenti između 25 i 85 godina starosti. Stepen u kome će se starenje ili spoljašnji uticaji odraziti na izgled lica veoma je individualan, i stoga se naše kozmetičke hirurške intervencije po potrebi mogu prilagoditi zahtevima svakog pacijenta ponaosob.
Svaki pristup podrazumeva drugačiju tehniku. Na primer, kod operacije gornjeg kapka rez se najčešće pravi duž prirodnog nabora kapka. Kod operacije donjeg kapka, rez se može napraviti ili duž trepavica ili unutar samog kapka. Bez obzira na poziciju, rez se pravi tako da ožiljak bude u potpunosti skriven.

Korekcija nosa

Naravno! Rinoplastika se može raditi uz skoro bilo koji drugi zahvat. Određene intervencije čak mogu da doprinesu boljim rezultatima korekcije nosa. Na primer, korekcija brade i nosa može dovesti do boljih sveukupnih rezultata kada je u pitanju proporcija lica. Neki pacijenti se čak radije odlučuju za istovremenu kombinaciju različitih intervencija kako bi smanjili vreme oporavka.
Kada su žene u pitanju, potrebno je da napune 16 godina, dok je za muškarce ta granica nešto viša – 18 godina. Pre navršenih navedenih godina, nos i središnji deo lica još uvek se razvijaju, pa se ne može sa preciznošću predvideti krajnji rezultat ako bi operacija bila izvršena prerano. Ukoliko još nemate odgovarajuće godine, u svako doba možete doći sa roditeljem ili starateljem na konsultacije, gde će se utvrditi da li je potrebno sačekati sa operacijom.
Da, u okviru Atlas opšte bolnice vrše se reoperacije i sekundarne procedure. Međutim, ovakve intervencije ponekad mogu biti daleko komplikovanije od prve operacije, te vam savetujemo da zakažete konsultacije sa našim doktorom, koji će utvrditi da li ste podoban kandidat za tu proceduru.

Grudi

Estetski zahvati na grudima

Podizanje grudi

Da. Mastopeksija je drugi naziv za podizanje grudi.
Naravno! To je jedna od naših najčešće kombinovanih procedura. Mnogi pacijenti su jednako zabrinuti opuštanjem dojki i gubitkom volumena, što se obično povezuje sa porođajem, gubitkom težine, ili starenjem. Podizanjem grudi u kombinaciji sa uvećanjem postižu se idealne proporcije i dodatni željeni volumen i čvrstina grudi.
Intervencija podizanja grudi neće ni na koji način uticati na vašu sposobnost da dobijete dete. Međutim, ako planirate da dobijete još dece u bliskoj budućnosti, bilo bi u vašem najboljem interesu da sačekate sa intervencijom podizanja grudi. U pitanju je lični izbor svakog pacijenta. Savetujemo vam da razgovarate sa našim plastičnim hirurzima koji vam mogu pomoći da dođete do najboljeg rešenja.
Postoje tri vrste podizanja dojki. Periareolarna mastopeksija podrazumeva rez koji ide oko same areole, i ovaj postupak je moguć u slučajevima kada je potrebno umereno podizanje. Ova intervencija se uglavnom koristi u kombinaciji sa uvećanjem grudi. Vertikalni rez je rez koji se pravi oko areole i vertikalno naniže na donjem polu dojke. Ova vrsta podizanja je prikladna za većinu pacijenata. Treći tip podizanja dojke je rez u obliku sidra, koji ide oko areole pa vertikalno naniže na donjem polu dojke, i završava se duž nabora ispod dojke. Teži slučajevi opuštenih grudi mogu zahtevati takvu vrstu podizanja. Ovi rezovi obično se lako skrivaju donjim rubljem ili kupaćim kostimom.

Smanjenje grudi

Dva osnovna tipa reza koji se koriste u postupku smanjenja grudi su vertikalni rez i rez u obliku sidra. Vertikalni rez je rez koji se pravi oko areole i spušta se vertikalno naniže na donjem polu dojke. Ovo je idealna metoda za većinu pacijenata. Druga opcija je rez u obliku sidra, koji se primenjuje u slučajevima izrazito opuštenih grudi. Rez se pravi oko areole, pa vertikalno naniže na donjem polu dojke, i završava se duž nabora ispod dojke. Ovi rezovi obično se lako skrivaju donjim rubljem ili kupaćim kostimom.
Naravno! Smanjenje grudi može se raditi u kombinaciji sa gotovo svakom drugom operacijom. Neki pacijenti se čak i radije opredeljuju za istovremene dodatne intervencije, kako bi smanjili vreme oporavka i zarastanja. Na primer, mnogi naši pacijenti kombinuju smanjivanje grudi sa abdominoplastikom (zatezanjem stomaka) ili liposukcijom.

Telo

Estetska Hirurgija tela

Liposukcija

Liposukcija vas neće osloboditi celulita, ali može pomoći da bude manje primetan u nekim oblastima.
Apsolutno! Često pacijenti prenose masti na zadnjicu ili određeni prostor lica, u zavisnosti od toga gde žele da vide veći volumen. Bitno je da obavestite estetskog hirurga o oblastima koje želite da poboljšate sa kalemljenjem masti, da bi se unapred videlo da li ste podoban kandidat za ovu proceduru.
Većina pacijenata oseća bol i neprijatnost u toku prvih nekoliko dana nakon liposukcije. Ovo se obično može kontrolisati pomoću lekova. Većina nelagodnosti prolazi za manje od 1 nedelje, mada individualno iskustvo varira.
Mnogi pacijenti će verovatno imati ožiljke nakon liposukcije. Modrice se koncentrišu u oblastima lečenja. Ožiljci i otoci će obično doseći svoj maksimum oko 7-8 dana oporavka.
Imaćete određena fizička ograničenja u prvih 4-6 nedelja nakon operacije. Ovo znači da ne treba da vežbate, idete u teretanu, ili da se bavite bilo kakvim fizički napornim aktivnostima koje bi dovele do povećanja broja otkucaja srca.

Mommy Makeover

Estetska hirurgija nakon procesa trudnoće

Mommy Makeover?

Mommy Makeover tretman se sastoji od kombinacije hirurških procedura dizajniranih da prepoznaju fizičke promene koje se dešavaju u ženskom telu nakon trudnoće, dojenja i efekte starenja i gravitacije. Sledeće operacije se mogu uključiti u postupku Mommy Makeover:

  • Zatezanje stomaka
  • Liposukcija (zadnjica, butine i / ili ruke)
  • Hirurgija dojke (uvećanje i / ili podizanje)
  • Hirurgija kože ruku
  • Vaginalno podmlađivanje
Napredak u hirurškim tehnikama i povećanje svesti o mogućnostima koje Mommy Makeover tretman donosi, ohrabruje žene da povrate svoje telo u stanje pre trudnoće. Nedavno istraživanje je pokazalo da se u SAD više od 325.000 Mommy Makeover operacija izvede na ženama između 20 i 39 godina starosti.
Dobićete detaljne instrukcije o tome kako najbolje da se pripremite za operaciju. Pacijenti treba da se uzdrže od pušenja i uzimanja bilo kakvih antiinflamatornih lekova i / ili anti-koagulantnih lekova ili dodataka (npr, aspirin, vitamin E i beli luk, suplementi) u trajanju od najmanje 2 nedelje pre operacije. Oni mogu povećati rizik i dovesti do komplikacija. Važne pripreme za vaš oporavak posle operacije su:

  • Organizujte svoje poslove i raspored, tako da možete potpuno da se opustite i odmorite posle operacije.
  • Dogovorite da vas neko dovede do klinike i da po vas posle operacije dođe (ako se ne odlučite da ostanete u stacionarnom delu Atlas bolnice) – pacijentima nije dozvoljeno da napuste bolnicu bez pratnje.
Mommy Makeover operacija će varirati u tehnici i vremenu, zavisno od toga koji se pojedinačni postupci izvode. Naš hirurg će vam objasniti svaku proceduru detaljnije tokom procesa konsultacija i ponovo pre operacije kako bi se osiguralo da u potpunosti razumete šta operacija podrazumeva.
Određeni nivo ožiljaka nakon operacije je neizbežan. Naši eksperti su stručnjaci u stvaranju minimalne površine ožiljaka, i učiniće svaki napor da osiguraju da vaše rane zarastu lepo. Gde god je moguće, pažljivo se stavljaju rezovi u delovima koji su ili dobro skriveni na vašem telu ili se mogu lako prekriti odećom. Većina žena je toliko zadovoljna ishodom svoje operacije da na ožiljke ne gledaju kao na  problem.