Uklanjanje bradavica radiotalasima

Uklanjanje bradavica radiotalasima

Uklanjanje bradavica radiotalasima je bezbolna i efikasna dermatohirurška metoda skidanja bradavica sa kože ili sluzokože. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji i pacijent se nako intervencije može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Bradavice predstavljaju benigne izrasline kože uzrokovane humanim papiloma virusima. Kako se radi o virusnom oboljenju, moguć je prenos na druge delove tela i bliske osobe, uklanjanje bradavica je neophodno po njihovom uočavanju.

Uklanjanje bradavica – radiotalasi

Pre intervencije se aplikuje anestezija, što uklanjanje bradavica čini potpuno bezbolnim. Energija radiotalasa dovodi do isparavanja i nestanka promene. Ukoliko se radi o manjim bradavicama, po uklanjanju ne ostaje nikakav trag. Ako su promene veće, po uklanjanju ostaje mala krasta. U par narednih dana krasta otpada ostavljajući rozikasti trag koji se gubi nakon par dana bez zaostajanja tragova na koži.

Kako izgleda radiotalasno uklanjanje bradavica?

Sama procedura je potpuno bezbolna zahvaljujući lokalnoj anesteziji. Po završenom tretmanu nanosi se antibakterijska mast, dok se a veće promene može staviti flaster koji se skida koliko sutradan. Oporavak je brz i svodi se na krastu koja otpada za 7 dana i ostavlja mladu, rozikastu kožu koja u narednim danima sazreva i dobija normalnu boju.

Kako se ponašati nakon uklanjanja bradavice?

Uobičajeno je da se u prvim danima nakon intervencije koristi antibiotska mast nakon pranja regije sapunom, a po otpadanju kraste za brži prolazak crvenila mogu se koristiti regenerativne kreme.
Tokom oporavka važno je ne dirati mesta sa kojih su uklonjene promene. Izbegavati poslove u većoj prašini, saune, bazene i spa centre do otpadanja krastice. Po otpadanju krastice, mlada koža je jako osetljiva na sunčevo zračenje, te ukoliko se radi o izloženosti sunčevim zracima neophodno je koristiti SPF 50toko prva 2 meseca.

Da li postoje drugi načini za uklanjanje bradavica?

Ranije je bilo zastupljeni uklanjanje bradavica tečnim azotom, kada se promene smrzavaju i otpadaju. Međutim ovaj način ima brojne nedostatke, uključujući značajno oštećenje okolnog tkiva, sanstanak ožiljaka, ali i nemogućnost tretiranja dublje postavljenih bradavica.

Koja je prevencija nastanka bradavica?

Bradavice se mogu preneti rukovanjem sa osobom koja ima bradavice ili u kontaktu sa površinama na kojima se nalazi virus. Međutim da bi se virus i preneo moraju postojati mesta na kojima je koža oštećena, kao što su ogrebotine, ispucala koža itd. Glavna prevencija jeste zaštita flasterom oštećenih delova kože i često pranje ruku i dezinfekcija predmeta za zajedničku upotrebu.

U Atlas bolnici konultacije su besplatne, možete ih zakazati na brojeve telefona 011/785 88 88 ili 060/32 92 411 i porazgovarati sa našim specijalistima estetske hirurgije pre procedure.

13-03-2023