Uvećanje grudi

Estetska hirurgija - uvećanje grudi

Hiruško uvećanje grudi

Uvećanje grudi je jedna od najčešćih kozmetičkih hirurških procedura, koja je namenjena uvećanju ili postizanju simetrije dojki.

uvećanje grudi
uvećanje grudi

Za većinu naših pacijenata, krajnji cilj ove intervencije je da se poveća obim grudi. Pored toga jako je bitno i da se zadrži željeni oblik, čvrstina i prirodan izgled grudi.

Uvećanje grudi može se obaviti bilo putem prenosa masti sa područja vašeg tela ili, češće, kroz hirurško umetanje implantata dojke.

Ko su kandidati za povećanje grudi

 • Ako ste duži niz godina nezadovoljni veličinom svojih grudi i želite ih povećati
 • Želite da vratite simetriju grudi koje su različite veličine
 • Izgubili ste obim grudi usled starenja, gubitka težine ili trudnoće
 • Teško nalazite odgovarajuću odeću jer su vam grudi neproporcionalne veličine u odnosu na telo
 • Već ste radili intervenciju uvećanja grudi i želeli biste veće ili manje grudi od prvobitno postavljenih

Kandidati za ovu vrstu hirurške intervencije su žene koje jednostavno žele da povećaju veličinu svojih grudi ili one koje su izgubile volumen u svojim grudima zbog više različitih razloga (starenja, trudnoće, ili gubitka težine).

Ovde postoji i druga vrsta kandidata koja uključuje žene koje žele da izjednače ravnotežu u svojim fizičkim razmerama. Na primer, neko ko ima manje grudi i znatno šire kukove možda želi da uveća grudi.

Žene koje imaju asimetrične dojke takođe mogu želeti da izjednače veličinu svojih grudi kroz hiruško povećanje grudi. Ostali kandidati uključuju žene čije se grudi iz nekog razloga nisu razvijale kao što se očekivalo.

Jedan od važnih faktora prilikom donošenja odluke o povećanju grudi je starost pacijenta. Naši doktori razumeju da mnoge mlade žene mogu biti nezadovoljne trenutnom veličinom svojih dojki. Međutim, njima se savetuje da sačekaju dok im se grudi potpuno ne razviju pre nego što se podvrgnu operaciji uvećanja grudi.

Hiruško uvećanje grudi (pre i posle)

 

Kako izgleda hiruško uvećanje grudi?

U Atlas opštoj bolnici hirurško uvećanje grudi takoreći spada u rutinske intervencije iz oblasti plastične hirurgije. Inače hiruško uvećanje grudi je procedura koja traje u proseku oko 3 sata i može da se izvede sa više tehnika:

 • Implantatima
 • Transferom masnog tkiva
 • Aqua filing gelom

Implantat ili masno tkivo iz vašeg tela se hirurški ubacuje iza svake vaše dojke. Implantati se ubacuju iza mišića u grudima ili iza tkiva prirodnih dojki.

Možete odabrati zaobljeni ili okrugli implantat za dojke. Materijal implantata radi na povećanju veličine vaših grudi, kao i na obezbeđivanju oblika u područjima koja su možda prethodno bila „prazna“.

Implantati su uglavnom mekani, fleksibilni i napravljeni od silikona, koji su ispunjeni fiziološkim rastvorom ili silikonom.

Postupak uvećanja grudi hiruškim putem će najverovatnije biti izveden pod opštom anestezijom, tako da nećete osećati nikakav bol. Potrebno je da pratite uputstva vašeg hirurga da biste se adekvatno pripremili za operaciju uvećanja grudi.

U zavisnosti od veličine i tipa implantata za koji ste se opredelili, naš tim doktora odlučiće koji rez je najpogodniji. Sve odluke oko pozicije reza i postavljanja implantata doktor donosi u dogovoru sa vama, nakon detaljnih konsultacija, i na osnovu vaših telesnih predispozicija i navika.

Hirurg će staviti implantate za dojke koristeći jednu od tri vrste pristupa i rezova:

– inframamarno (ispod dojke)

– transaksilarno (ispod pazuha)

– periareolarno (u tkivu oko bradavica)

povećanje grudi

Hirurg će tada napraviti “džep“ tako što će tkivo grudi odvojiti od mišića i tkiva u grudima. Implantati će biti postavljeni unutar ovih džepova i centrirani unutar grudi.

Nakon što hirurg uspešno ugradi implante, on će zatvoriti rezove šavovima, a zatim ih obložiti hirurškom trakom.

Da li postoje neki rizici ili neželjeni efekti kod postupka uvećanja grudi?

Postupak uvećanja grudi ponekad može biti praćen određenim neželjenim efektima, kao što su:

 • krvarenje i modrice
 • bol u grudima
 • infekcije na hirurškoj lokaciji ili oko implantata
 • formiranja ožiljka u unutrašnjosti dojke
 • rupture ili curenje implantata
 • promena osećaja u grudima (često privremeno nakon operacije)
 • naboranje kože iznad gde je postavljen implantat, često ispod grudi
 • nepravilno postavljanje ili kretanje implanta
 • nakupljanje tečnosti oko implantata
 • otežano zarastanje na mestu incizije
 • izlivanje iz dojke ili na mestu incizije
 • ozbiljni ožiljci na koži
 • teško noćno znojenje

Zbog toga žene sa implantima dojke treba da prate svoje grudi i posete lekara zbog bilo kakvih promena ili novog uvećanja, otoka ili bola.

Da bi procedura hirurškog uvećanja grudi protekla što komfornije i sa što manjim rizicima od eventualnih komplikacija potrebno je u startu se opredeliti za iskusan tim stručnjaka, kao što ga ima Atlas opšta bolnica. Ovo je ujedno i zlatno pravilo za sve vrste hirurških intervencija.

Šta očekivati nakon procedure?

Pre i posle galerija: Uvećanje grudiNakon procedure povećanja grudi, hirurg će vam savetovati da nosite zavoj koji pritiska vaše grudi ili poseban grudnjak za potrebnu podršku tokom oporavka. Nelagodnost i osteljivost koju možete osetiti tokom nekoliko dana nakon intervencije ublažava se prepisanim lekovima. Posle operacije savetuje se najmanje nedelju dana oporavka kod kuće. Tokom ovog perioda važno je mirovati i koliko je moguće izbegavati pokrete rukama. Pre operacije dobijaju se detaljne postoperativne instrukcije koje je važno slediti.

Tokom prvih nekoliko nedelja, normalno je očekivati umereni otok. Kako zarastanje bude napredovalo i otok se ublažavao, počeće da se nazire vaša nova figura i uskoro ćete moći da uživate u svojim novim grudima!

Većina pacijenata se može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima za nekoliko dana, ali možda će vam trebati i do nedelju dana za oporavak. Ako je vaš posao fizički naporniji, možda će vam trebati duže vreme da se vratite.

Kada je u pitanju vežbanje i fizička aktivnost, moraćete da izbegavate bilo šta što je naporno najmanje dve do četiri nedelje. Nakon invazivne operacije, želeli biste da izbegnete bilo kakvo podizanje krvnog pritiska ili pulsa. Osim toga, previše pokreta će biti vrlo bolno za vaše grudi.

Rezultati su vidljivi odmah nakon operacije. Oticanje i osetljivost mogu otežati procenu konačnih rezultata.

Svi implantati su renomiranih svetskih proizvođača i poseduju garanciju. Rezultati će biti dugotrajni ali je važno napomenuti da se dešava (veoma retko) da pacijentkinje dolaze na operacije za zamenu implantata nakon više godina ili decenija.

Posle operacije održavajte zdrav životni stil. Ako pušite cigarete, pokušajte da prestanete ili barem smanjite konzumiranje cigareta. Pušenje može odložiti zarastanje i produžiti period oporavka.

Za sve dodatne informacije možete zakazati konsultacije u Atlas opštoj bolnici, pozivom call centra na broj: +381 11 785 88 88.