Mladeži

Estetska korekcija i uklanjanje mladeža

Estetska hirurgija kože | Mladeži

Mladeži ili nevusi su najčešće pigmentovane promene na koži koje su sastavljene od melanocita i koje u većini slučajeva znaju da budu estetski problem.

Mladeži
Mladeži

Postoji više vrsta mladeža i različitog izgleda. U zavisnosti od genetike mladeži mogu biti prisutni po rođenju ili nastati tokom života.

Mogu biti različitih dimenzija, boje i broja, kao i rasporeda. Većina mladeža koje imamo tokom života se ne menja, ali u velikoj meri zavise od izloženosti kože UV zračenjima.

Mladeži ponekada svojom veličinom i lokacijom na telu čini smetnju, pa čak i problem prilikom obavljanja životnik obaveza. Estetski znaju da budu neprihvatljivi i utiču na samopouzdanje pacijenta.

Osobe sa mladežima bi trebale da redovno prate, kako sami, tako i uz asistenciju dermatologa, sve eventualne promene.

Rana detekcija promena na mladežu i njegovo uklanjanje je jedini siguran put u sprečavanju pojave melanoma.

Kada se mladež odstrani (bez obzira kojom metodom se radi) šalje se obavezno na histopatološki pregled u cilju maksimalne zdravstvene bezbednosti pacijenta.

Kako se izvodi postupak

Radiotalasna metoda uklanjanja promena sa kože je savremena hirurška tehnika koja ima najširu upotrebu u plastičnoj hirurgiji i dermatohirurgiji jer je upravo u ovim granama medicine najbitnije dobiti što finiji i skoro neprimetan ožiljak.

Ova metodom se uklanjanje mladeža obavlja radiofrekventnom strujom i praktično isparavanjem kože na mestu gde prolaze radiotalasi. Velika prednost ove metode je što je komforna i brza za pacijenta – traje do pet minuta, bez stavljanja konaca, krvi ili bola nakon intervencije. Ožiljak nakon radiotalasnog uklanjanja mladeža je veoma često prihvatljiviji nego od hirurške intervencije.
Uklonjen mladež može da se pošalje na patohistološku analizu i ukoliko su ćelije mladeža počele da se menjaju to će se uočiti pod mikroskopom.
Raditalasi su idealna tehnika i za sve ostale benigne promene na koži: bradavice, keratoze, fibrome, granulome, aterome, dermatofibrome, siringome, ksantelazme i angiome.
Jedna od najvećih prednosti radiotalasa je da su zbog svoje preciznosti apsolutno bezbedni za korišćenje pri otklanjanju promena na očnim kapcima bez rizika po oči.
Intervencije radiotalasima traju izuzetno kratko 20 – 30 sekundi a daju izuzetan estetski rezultat.

Melanomi

Prognoza melanoma zavisi od različitih faktora, a najvažniji su faza rasta, debljina tumora i dubina invazije u kožu, odnosno potkožno tkivo.

Prognoza zavisi i od nekih kliničkih pokazatelja, pa stariji imaju lošiju prognozu od mlađih, a muškarci lošiju nego žene.

Naravno da je prognoza bolja ako su melanomi nižega stepena i ako nema udaljenih metastaza. I ako postoji strah bolesnika da već prilikom postavljanja dijagnoze postoje udaljene metastaze, to je na sreću vrlo retko tačno. Samo četiri posto bolesnika u trenutku postavljanja dijagnoze ima udaljene metastaze. Kada se mladež odstrani (bez obzira kojom metodom se radi) šalje se obavezno na histopatološki pregled u cilju maksimalne zdravstvene bezbednosti pacijenta.

Tumori u radijalnoj fazi nemaju sposobnost metastaziranja, a ako su u celosti odstranjeni, ne vraćaju se (ne recidiviraju).

Bolesnici s metastazama u regionalnim limfnim čvorovima imaju petogodišnje preživljavanje samo 30 posto, a bolesnici s udaljenim metastazama 5 do 10 posto.

Pošto je hirurški zahvat jedini efikasni način lečenja, tim specijalista Atlas opšte bolnice savetuje redovnu kontrolu kako bi se na vreme prepoznali i otklonili eventualni problemi. Prepoznavanje i rano lečenje atipičnih pigmentiranih mladeža, bolesniku mogu spasiti život.