Korekcija nosa

Estetska hirurgija nosa

Estetska hirurgija lica | Korekcija nosa

Ne postoje unapred utvrđeni standardi koji bi definisali šta podrazumeva lep nos.

korekcija nosa
korekcija nosa

Oblik i konture lica, crte lica i lično mišljenje čine faktore od kojih zavisi da li će se nos smatrati lepim i estetski zadovoljavajućim.

Ukoliko smatrate da bi drugačiji nos poboljšao izgled vašeg lica, korekcija nosa vam može pomoći. Opšta bolnica Atlas specijalizovana je za kozmetičku i medicinsku korekciju nosa.

U okviru Atlas bolnice izvode se hirurške intervencije nosa (rinoplastika) kojima se ispravljaju brojni nedostaci: uklanjanje kvržice na nosu, korekcija veličine ili širine nosa, korekcija dužine, ispravljanje njegovog oblika, sužavanje širine nozdrva, operacija devijacije septuma…

Osnovni cilj ovog zahvata jeste da se postigne lep oblik nosa koji je u pravilnoj proporciji s ostatkom lica.

U nastavku ćete naći detaljnije informacije o korekciji nosa i o tome kako da zakažete konsultacije sa našim timom doktora.

Konsultacije

Ako ste nezadovoljni estetskim izgledom vašeg nosa i želite njegovu korekciju, verovatno ste već dosta vremena proveli vagajući šta vam se na vašem nosu dopada, a šta ne.

Prvi korak u tom slučaju su konsultacije, koje će s jedne strane doktoru pružiti priliku da čuje vaše želje i nedoumice, dok će istovremeno moći da uradi pregled vašeg nosa. Zajedno sa vama on će napraviti plan i utvrditi koji postupak će na najbolji način poboljšati oblik i funkcionalnost vašeg nosa. Pored toga, razmotriće i druge faktore koji mogu uticati na ishod operacije, kao što su struktura nosnih kostiju i hrskavice, oblik vašeg lica, tekstura i debljina kože. Veoma je važno da na konsultacijama doktoru predočite svoju kompletnu medicinsku istoriju. Ovo uključuje informacije o vašem zdravlju, lekovima koje uzimate, alergijama i problemima sa disanjem, prethodnim operacijama ili povredama nosa. Tokom konsultacija imaćete priliku da saznate odgovore na sva pitanja, brige ili nedoumice koje možete imati.

Priprema za intervenciju – Korekcija nosa

Tokom pripreme za operaciju i preoperativnog perioda savetuje se izbegavanje alkoholnih pića, prestanak pušenja dve nedelje pred operaciju, a dobićete i uputstva o tome koje lekove, suplemente i vitamine treba izbegavati.

Organizujte osobu koja će doći po vas nakon otpusta iz bolnice, i pomoći vam nekoliko dana po otpustu. Većini pacijenata potrebna je samo minimalna pomoć i nega nakon rinoplastike. Dobro bi bilo da prostor za oporavak pripremite tako da ćete imati mesto za spavanje sa podignutim uzglavljem tokom prve nedelje oporavka (na primer, namestiti jastuke ispod glave i leđa, ili spavati u udobnoj „recliner“ fotelji).

Postupak korekcije nosa

korekcija nosa
korekcija nosa

Postupak se izvodi u opštoj anesteziji, što omogućava pacijentu da udobno spava tokom intervencije, ne ometajući prohodnost disajnih puteva.

Pod lokalnom anestezijom mogu se raditi samo manji zahvati.
Tokom operacije preoblikuju se nosne kosti i hrskavica do željenog oblika, što u nekim slučajevima može zahtevati i precizno premeštanje nosnih kostiju. Međutim, složenost ovog zahvata zapravo se više zasniva na obikovanju hrskavice vrha nosa i pravilnoj korekciji nosne pregrade, čime se postiže uravnožen, skladan i prirodan izgled nosa.

U Atlas opštoj bolnici izvode se i otvorena i zatvorena metoda rinoplastike.

Kod otvorene metode pravi se mali rez na kolumeli, donjem delu nosne pregrade između nozdrva, koji omogućava direktan pristup hrskavici i kostima nosa.

Otvorena tehnika je veoma precizna i omogućava hirurgu bolji pregled strukture nosa koju je potrebno preoblikovati. Kod zatvorene metode rezovi se izvode unutar nosnica. Nakon operacije zatvorenom tehnikom nema vidljivih ožiljaka i javiće se manje oticanja, i ona se najčešće primenjuje u lakšim slučajevima kada nema potrebe za ozbiljnijim preoblikovanjem hrskavice i kostiju. Prilikom konsultacija doktor će zajedno sa vama utvrditi koja procedura bi bila najpogodnija za vas.

Pitanja i odgovori

Naravno! Rinoplastika se može raditi uz skoro bilo koji drugi zahvat. Određene intervencije čak mogu da doprinesu boljim rezultatima korekcije nosa. Na primer, korekcija brade i nosa može dovesti do boljih sveukupnih rezultata kada je u pitanju proporcija lica. Neki pacijenti se čak radije odlučuju za istovremenu kombinaciju različitih intervencija kako bi smanjili vreme oporavka.
Kada su žene u pitanju, potrebno je da napune 16 godina, dok je za muškarce to sa 18 godina. Pre navršenih navedenih godina, nos i središnji deo lica još uvek se razvijaju, pa se ne može sa preciznošću predvideti krajnji rezultat ako bi operacija bila izvršena prerano. Ukoliko još nemate odgovarajuće godine, u svako doba možete doći sa roditeljem ili starateljem na konsultacije, gde će se utvrditi da li je potrebno sačekati sa operacijom.
Da, u okviru Atlas opšte bolnice vrše se reoperacije i sekundarne procedure. Međutim, ovakve intervencije ponekad mogu biti daleko komplikovanije od prve operacije, te vam savetujemo da zakažete konsultacije sa našim doktorom, koji će utvrditi da li ste podoban kandidat za tu proceduru.

Nakon korekcije nosa

U većini slučajeva, pacijent može biti otpušten iz bolnice istog ili sledećeg dana nakon operacije.

Korekcija nosa

Za slučaj bolova u prvim danima nakon operacije biće vam prepisani lekovi.

Postoje dve stvari o kojima treba posebno voditi računa tokom prve nedelje posle operacije. Na prvom mestu, prvih nedelju dana glava mora biti sve vreme uspravna, te se savetuje da prilikom spavanja postavite nekoliko većih jastuka pod glavu i leđa, ili da spavate u fotelji sa mehanizmom. Ovo će pomoći bržem oporavku, smanjenju modrica i otoka i smanjiti rizik od komplikacija. Pored toga, vodite računa da vam ne spadnu uložak i zavoji, i nemojte ih kvasiti. Izbegavajte vruće kupke ili tiširanje sa parom, koji mogu olabaviti zavoje.

Nakon operacije, naročito tokom prvih 48 sati, mirujte u krevetu i držite glavu u uspravnom položaju. Otok i modrice oko očiju mogu se u početku pojačati (najviše drugog do trećeg dana nakon operacije), nakon čega će krenuti postepeno poboljšanje. Najveći deo otoka i modrica nestaje nakon 7 do 10 dana posle operacije. Ne treba duvati nos prve četiri nedelje nakon operacije, dok tkivo u potpunosti ne zaraste. Nosni ulošci se skidaju nakon 7-8 dana, dok su konci koji se koriste za intervenciji najčešće samorazgradivi, te se ne skidaju.

U prvim danima nakon operacije, dok vam je lice otečeno i modro, lako se zaboravlja da će taj otok brzo proći i ustupiti mesto vašem novom lepom nosu. Zapravo, mnogi pacijenti osećaju se obeshrabreno u tom kratkom periodu nakon operacije, što može biti i pogoršano poremećenim snom i korišćenjem lekova protiv bolova. Ovo je sasvim normalo i razumljivo, i ta faza veoma brzo prolazi. Iz dana u dan nos će vam izgledati sve bolje i bolje ćete se osećati. Nakon deset dana do dve nedelje, neće se više ni primećivati da ste bili na operaciji. Najveći deo otoka splasnuće vrlo brzo, ali moguće je očekivati da ostane blag, neprimetan otok u nekim delovima, koji će postepeno nestati tokom vremena (u većini slučajeva on je toliko neprimetan i ni na koji način ne narušava izgled, pa pacijenti često nisu ni svesni da otok još postoji).

Nos je jedan od najupečatljivijih delova lica. Ukoliko razmišljate o njegovoj korekciji i promeni izgleda, svakako zaslužujete da prethodno o tome porazgovarate sa specijalistom rinoplastike i plastične hirurgije. Pozovite nas i zakažite konsultacije sa našim doktorom.

split Atlas Estetic

Cenovnik korekcije nosa:

Rinoplastika – korekcija vrha nosa

od 1.500 – 2100 eur

Korekcija nosa – rinoplastika ceo nos

od 2000 – 3200 eur

Korekcija nosa – septoplastika

1800 eur

Nehirurško oblikovanje nosa 

400 eur