Korekcija nosa

Estetska hirurgija nosa

Operacija nosa – rinoplastika

Rinoplastika je operacija promene oblika nosa modifikovanjem kosti ili hrskavice.

Korekcija nosa je inače jedan od najčešćih tipova plastične hirurgije.

korekcija nosa
korekcija nosa

Ko su kandidati za rinoplastiku?

Kandidati za rinoplastiku su obično oni pacijenti koji žele da poprave nos nakon povrede, da isprave probleme sa disanjem ili nepravilnost u razvoju, ili zato što nisu zadovoljni izgledom svog nosa.

Moguće promene koje vaš hirurg može pružiti nosu kroz rinoplastiku su:

– promena veličine nosa

– ispravljanje mosta

– preoblikovanje vrha nosa

– suženje nozdrva

Ako se operacija nosa radi zbog poboljšanja izgleda, a ne zdravlja, trebalo bi sačekati dok vaša nazalna kost ne poraste u potpunosti. Za ženski pol, ovo je oko 15. godine, dok kod muškog pola nosna kost može nastavljati da raste i kasnije. Međutim, ako vam je potrebna operacija zbog problema sa  disanjem, rinoplastika se može izvesti i u mlađem uzrastu.

Koji su rizici rinoplastike?

Sve operacije  nosa nose izvesne rizike, uključujući infekciju, krvarenje ili lošu reakciju na anesteziju. Rinoplastika takođe može povećati rizik od:

– teškoća u disanju

– krvi iz nosa

– ukočenosti nosa

– asimetričnog nosa

– ožiljaka

Priprema za rinoplastiku

korekcija nosa

Prvo se morate sastati sa svojim hirurgom da biste razgovarali o tome da li ste dobar kandidat za rinoplastiku. Pričaćete o tome zašto želite operaciju i šta očekujete od nje.

Hirurg će ispitati vašu istoriju bolesti i pitati vas o trenutnim lekovima koje koristite, kao i o medicinskim stanjima od kojih patite.

Hirurg će izvršiti fizički pregled, pažljivo pogledati kožu iznutra i izvan nosa kako bi utvrdio kakve promene se mogu napraviti. Može biti predloženo i da uradite krvnu sliku i druge laboratorijske testove.

Ova konsultacija uključuje i fotografisanje vašeg nosa iz različitih uglova. Ovi snimci će se koristiti za procenu dugoročnih rezultata operacije i mogu biti potrebni tokom operacije.

Napomena:

Pušači imaju otežan proces oporavka kada je u pitanju hirurška intervencija korekcije nosa, pošto cigarete nepovoljno utiču na sluzokožu nosa. Nikotin skuplja vaše krvne sudove, što dovodi do manje kiseonika i krvi do tkiva koja treba da se zaleče. Zbog toga prestanak pušenja pre i posle operacije može pomoći u procesu zarastanja.

Kako izgleda procedura rinoplastike?

Vaš lekar će koristiti opštu anesteziju. Ako je to jednostavna procedura koja uključuje neke minimalne intervencije (kao npr. neka minimalna korekcija vrha nosa), dobićete lokalnu anesteziju u nos.

Hirurg će napraviti rezove u diskretnoj lokaciji u unutrašnjosti nosa ili ispod nosa. Odvojiće kožu nosa od hrskavice ili kosti i onda započeti preoblikovanje. Ako vaš novi nos zahteva malu količinu dodatne hrskavice, hirurg može upotrebiti nešto hrskavice od uva ili je uzeti duboko unutar nosa. Ako je potrebno više, možda ćete dobiti implant ili koštani graft. Koštani graft je dodatna kost koja se dodaje kosti u nosu.

Postupak rinoplastike obično traje između 2 i 3 sata. Ako je operacija složena, može trajati i duže.

Oporavak posle operacije nosa

Korekcija nosaPosle operacije nosa, hirurg može postaviti masku od termoplastičnog materijala na nos. Ovo će vam pomoći da nos zadrži svoj novi oblik dok srasta. Određene udlage takođe mogu biti postavljene unutar nozdrva kako bi stabilizovale vaš septum.

Bićete na posmatranju bar nekoliko sati posle operacije. Ako je sve u redu, možete da se vratite kući već sutradan ili čak malo kasnije istog dana kada je i rađena operacija. Ukoliko je operacija bila složena, možda ćete morati ostati u bolnici dan ili dva.

Da biste smanjili krvarenje i otok, odmarajte sa podignutom glavom iznad nivoa grudi. Ako vam nos bude otečen ili ako se u njemu nalaze tupferi za zaustavljanje krvarenja, možda ćete osećati zapušenost nosa. Udlage se obično nose i do nedelju dana nakon operacije. Ako imate apsorbujuće šavove, to znači da će se oni sami rastvoriti i neće biti potrebno njihovo uklanjanje. Ako šavovi nisu apsorbujući, moraćete ponovo da se obratite vašem lekaru nedelju dana nakon operacije da biste izvadili šavove.

Nekoliko dana nakon hirurške korekcije nosa možete doživeti sekret i krvarenje iz nosa. Obično se komad gaze postavljen ispod vašeg nosa upotrebljava se da apsorbuje krv i sluz.

Možda ćete dobiti glavobolje, vaše lice može da bude otečeno i naduto (što je uobičajena pojava), a doktor može da vam prepiše lekove protiv bolova radi smanjenja bolova i otoka.

Kod hirurške korekcije nosa trebalo bi da izbegnete sledeće aktivnosti i nekoliko nedelja nakon operacije:

trčanje i druge naporne fizičke aktivnosti

– plivanje

– duvanje nosa

– prekomerno žvakanje

– smejanje ili drugi izrazi lica koji zahtevaju mnogo mimike

– oblačenje odeće preko glave

– stavljanje naočara na nos

– snažno pranje zuba

Rinoplastika može uticati na područje oko očiju, a možda ćete imati privremenu ukočenost, oticanje ili promenu boje oko očnih kapaka i do nekoliko nedelja. U retkim slučajevima, ovo može trajati šest meseci, a blagi otok može da potraje i nešto duže. Možete da primenite hladne obloge da biste smanjili promenu boje i otok na licu.

Svoj novi nos, koji će u početku biti pokriven zavojem, pacijent će moći da vidi već nakon 7 dana.

Posle operacije, pacijenti se mogu vratiti svojim redovnim aktivnostima u roku od 1-2 nedelje.

Rezultati rinoplastike

Iako je rinoplastika relativno bezbedna i jednostavna procedura, isceljenje od nje može potrajati. Vrh nosa je posebno osetljiv, te možete osećati ukočenost i ovaj deo nosa može biti otečen mesecima. Možda ćete biti potpuno oporavljeni za nekoliko nedelja, ali neki efekti mogu trajati mesecima.

Pitanja i odgovori


Naravno! Rinoplastika se može raditi uz skoro bilo koji drugi zahvat. Određene intervencije čak mogu da doprinesu boljim rezultatima korekcije nosa. Na primer, korekcija brade i nosa može dovesti do boljih sveukupnih rezultata kada je u pitanju proporcija lica. Neki pacijenti se čak radije odlučuju za istovremenu kombinaciju različitih intervencija kako bi smanjili vreme oporavka.


Kada su žene u pitanju, potrebno je da napune 16 godina, dok je za muškarce to sa 18 godina. Pre navršenih navedenih godina, nos i središnji deo lica još uvek se razvijaju, pa se ne može sa preciznošću predvideti krajnji rezultat ako bi operacija bila izvršena prerano. Ukoliko još nemate odgovarajuće godine, u svako doba možete doći sa roditeljem ili starateljem na konsultacije, gde će se utvrditi da li je potrebno sačekati sa operacijom.


Da, u okviru Atlas opšte bolnice vrše se reoperacije i sekundarne procedure. Međutim, ovakve intervencije ponekad mogu biti daleko komplikovanije od prve operacije, te vam savetujemo da zakažete konsultacije sa našim doktorom, koji će utvrditi da li ste podoban kandidat za tu proceduru.

Za više informacija zakažite konsultacije pozivom na broj telefona Atlas opšte bolnice: +381 11 785 88 88.