Transfer masti

Estetska hirurgija transferom masti pacijenta

Transfer masnog tkiva

Hirurški transfer masti je kozmetička operacija koja se izvodi u cilju premeštanja masnog tkiva sa jednog dela tela na drugi.

Transfer masti
Transfer masti

Transfer masti podrazumeva korišćenje sopstvenog masnog tkiva umesto sintetičkih filera. Ova procedura poznata i kao „lipomodeling“ se može koristiti za ispravljanje defekata na koži: kao što su duboke brazde i bore na licu, kao i druge problematične regije na telu.

Transfer masti se koristi za:

 • konturisanje lica
 • popunjavanje bora
 • popunjavnje opuštenih obraza i jagodica
 • popunjavanje nazolabijalnih bora
 • uvećanje usana
 • uvećanje zadnjice
 • uvećanje grudi
 • podmlađivanje nadlanica
 • ispravljanje deformacija lica ili tela (za korekciju konturnih defekata nastalih kao posledica povrede ili distrofije)

Transfer masti vraća punoću obrazima, popunjava i eliminiše bore, usnama daje prirodni, diskretni volumen, a koži vraća svežinu.

Cilj je uklanjanja neželjenih masti iz jednog područja (kao što su stomak ili butine) i upotrebljavanje ovih masti za konturisanje ili povećanje veličine drugog područja (kao što su, na primer, grudi, zadnjica ili pojedini delovi lica). Dakle, ova hirurška procedura nije namenjena samo onim osobama koje žele nadvladati masnoće u takozvanim “problematičnim” zonama, već onima koji žele da uz pomoć svog masnog tkiva preoblikuju svoje telo.

Koje su prednosti hirurškog transfera masti?

 • Organizam nije ugrožen od uticaja i napada stranog tela;
 • Apsolutna kompatibilnost „donorske“ masti s tkivima u zoni transplantacije, čime se automatski eliminiše rizik od odbacivanja ili razvoja alergijskih reakcija, što se realno može dogoditi kod ugradnje implantata;
 • Minimalan stres i nelagoda za organizam;
 • Transfer masti omogućava pacijentima da se istovremeno oslobode masnih naslaga na problematičnim područjima;
 • U grudi možete uneti različitu količinu masnog tkiva, što je važno kada je u pitanju asimetrija dojke;
 • Rezultat nakon postupka transfera masti primetan je odmah – vizuelno i dodirom;
 • Kratak period rehabilitacije;
 • Nedostatak ožiljaka nakon operacije;
 • Mogućnost istovremenog preoblikovanja dva ili čak više područja na telu.

Kompatibilnost s drugim hirurškim postupcima

Sada je veoma lako zaključiti da se transfer masti može kombinovati s liposukcijom, liftingom i  mnogim drugim postupcima korekcije tela u estetske svrhe.

Kako se izvodi transfer masti?

Ovaj postupak predstavlja minimalno invanzivnu metodu, koja pacijentu pruža osećaj potpune sigurnosti. Transfer masnog tkiva se može obaviti pod opštom anestezijom za veće regije ( grudi, zadnjica ) ili lokalnom anestezijom kada su manje regije u pitanju (usne, lice, nadlanice).

Ova procedura uključuje tri glavne faze:

1) Uklanjanje masti. Prave se mali rezovi (incizije) na koži odakle treba uzeti masno tkivo. Pod anestezijom su i područje sa kojeg se uzima mast (donatorski lokalitet)  i područje u koje treba ubrizgati mast (recipijentni lokalitet). Tanka cevčica (kanila), koja je pričvršćena za špric, se ubacuje na donatorsko mesto, na mestu gde je debeo sloj masti, kao što je donji deo stomaka, butina, natkolenica ili zadnjica – i isisava se mala količina masti (slično liposukciji). Rezovi se zatim zatvaraju šavovima.

2) Priprema (prečišćavanje) masti. Koristi se specijalna laboratorijska oprema za brzo prečišćavanje masnog tkiva pri kojem se odvaja mast od krvi i drugih tečnosti.

3) Ubrizgavanje masti. Specijalne mikrokanile se koriste za ubrizgavanje malih količina masti u područje koje želimo da tretiramo. Ove “injekcije“ se ubrizgavaju kroz minimalne “rupe” u koži, tako da obično nisu potrebni šavovi. Proces se ponavlja sve dok se ne prenese željena količina masnog tkiva i ispravi deformitet. Na donatorskoj lokaciji se primenjuje pritisak zaptivanja, a ponekad i na recipijentnu lokaciju – da se spreči nastanak krvnih ugrušaka i otoka. Obično je potrebno tri transfera (prenošenja) sveže masti za potpunu korekciju.

Postupak obično traje par sati. U dogovoru sa vašim hirurgom i u zavisnosti od intervencije biće odlučeno da li ćete se vratiti kući ubrzo nakon što se postupak završi, ili ćete ostati na bolničkom lečenju.

U toku postupka ne bi trebalo da osećate puno bolova, ali možda ćete imati bolove nekoliko dana ili nekoliko nedelja nakon toga. Dobićete lekove protiv bolova ako vam zatrebaju.

Prolazne pojave kao što su blaga otečenost, modrice i tvrdoća regije su potpuno normalne i nestaju u periodu od 5 do 7 dana nakon intervencije.

Oporavak nakon transfera masti

 Obrađene oblasti će verovatno biti modre i otečene 1-2 nedelje.

Može potrajati do šest meseci da se rezultati hirurškog transfera masti u potpunosti primete, pošto neke od ubrizganih masti mogu da se resorbuju od strane vašeg tela tokom prvih nedelja ili meseci nakon procedure.

Preporuka je da se nakon 2-4 nedelje možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Mogući neželjeni efekti

– Modrice i otok

– Privremena utrnulost

– Mali ožiljci koji se tokom vremena mogu smanjiti

– Gubitak određene količine masti iz injektiranog područja tokom prvih nekoliko meseci

Hirurški transfer masti je uopšteno bezbedan postupak, ali može povremeno rezultirati sledećim pojavama:

– nakupljanje krvi ispod kože (hematom)

– smrt masnog tkiva (nekroza masti)

– blokada u krvnom sudu uzrokovana komadima masti (masna embolija)

– propuštanje vazduha u prostor između pluća i grudnog zida (pneumotoraks)

– debeli, očigledni ožiljci – ponekad poznati kao hipertrofični ožiljci

Kao i svaka druga operacija i transfer masti takođe nosi određeni nivo rizika od:

– prekomernog krvarenja

– razvijanja krvnog ugruška

– infekcije

– alergijske reakcije na anestetik ili neku drugu supstancu koja je sastavni deo procedure

Obzirom na to da pacijenti uobičajeno napuštaju bolnicu već 2-3 sata nakon procedure transfera masnog tkiva, ovaj hirurški zahvat se svrstava u prilično bezbedne intervencije.

Za više informacija slobodno pozovite telefon call centra Atlas opšte bolnice: +381 11 785 88 88.