Regenerativne metode

Antiaging |  regenerativne terapije

Primena regenerativne terapije dovodi do ubrzavanja fizioloških procesa koji imaju za cilj brže i efikasnije zarastanje tkiva.

regenerativne terapije

Ova metoda praktično preventivno deluje i na neki način usporava mehanizme starenja kože.

Iz filtrata se dobija krvna plazma obogaćena trombocitima u kojima se nalaze mnogobrojni faktori rasta.

Biostimulacija obogaćenom krvnom plazmom podrazumeva stimulaciju stem ćelija kože i potkožnog masnog tkiva faktorom rasta ćelija (GF growth faktorom) iz sopstvene krvne plazme, čime se postiže prirodna regeneracija kože.

Kako se izvodi postupak krvnom plazmom?

Da bi se sprovela ova procedura, od pacijenta se uzima mala količina krvi do 150 ml. Krv se zatim smešta u centrifugu koja razdvaja različite komponente krvi. Crvene i bele krvne ćelije su podeljene od trombocita i plazme (čista tečnost). Ova plazma sada sadrži više od normalnog broja trombocita i naziva se plazma bogata pločicama. Tada se lokalno primenjuje u zavisnosti od indikacije. Da bi se postigli najbolji rezultati, pacijenti ne bi trebali uzimati bilo kakve lekove protiv bolova ili kortikosteroide 7 dana pre intervencije. Trajanje intervencije zavisi od tačne indikacije, ali u većini slučajeva ne traje više od jednog sata. Plazma bogata pločicama se ubrizgava u specifična područja kože, deluje kao matrica koja promoviše sopstveni kolagen na rast, regeneriše tkivo, prirodno stapa kožu. Na taj način, plazma bogata pločicama omekšava bore i stvara glatku teksturu kože. Ovo nije „instant“ metoda, tako da su prvi rezultati vidljivi nakon 6 nedelja, dok se najbolji rezultati postižu 4-6 meseci nakon intervencije. Tretman se može ponoviti, ali se pacijentima savetuje da sačakaju šest meseci pre sledećeg tretmana.

Regeneracija lica

(plazma bogata trombocitima)

Tretman poznat i kao „vampirski tretman“, je tretman plazmom iz sopstvene krvi. Dovodi do ubrzanja fizioloških procesa u vašoj koži i podmlađivanja. Predstavlja najprirodniji i najbezbedniji tretman. Prethodi mu uzimanje manje količine krvi, koja se centrifugira i na poseban način obrađuje te se dobija najkvalitetniji deo krvi – plazma. Plazma je bogata faktorima rasta i matičnim ćelijama koje imaju snažan efekat na podmlađivanje i obnovu kože. Ovim postupkom se na potpuno prirodan način podstiče regeneracija i oporavak tkiva na licu, smanjuju se bore i poboljšava tonus kože. Rezultat je mekana, sjajna, podmlađena koža koja daje osvežen i odmoran izgled. Rezultati su vidljivi već nekoliko dana nakon tretmana, dok se potpuni efekat očekuje tokom sledećih meseci zbog procesa stvaranja novog kolagena i elastina.

Za najbolje rezultate potrebno je 3 tretmana koji se izvode u razmacima od 4 do 6 nedelja.

Može da se kombinuje sa mezoterapijom.

Regeneracija kose

Predstavlja najprirodniji i najbezbedniji tretman koji daje bolji izgled vašoj kosi. Tretman se izvodi nakon aplikovanja lokalnog anestetika. Uzima se manja količina krvi koja se na poseban način obrađuje procesom centrifugiranja te se na taj način dobija najkvalitetniji deo krvi – plazma. Plazma je bogata faktorima rasta i matičnim ćelijama koje imaju snažan efekat na obnovu kose. Dovodi do stimulacije folikula dlake, poboljšanja dotoka krvi, kiseonika i hranljivih sastojaka potrebnih za zdrav rast kose. Utiče da folikuli iz faze mirovanja pređu u aktivnu fazu rasta. Rezultat tretmana je obnova vlasišta, ubrzani rast kose, gušća, kvalitetnija i sjajnija kosa.

Rezultati su bolji kada se tretman uradi u početnim stadijumima opadanja kose. Što se ranije započne sa tretmanom, veća je verovatnoća ponovnog rasta kose. Regenerativne terapije su odlične u lečenju nasledne alopecije kada se primeni u ranoj fazi. U većini slučajeva daje dobre rezultate kod ožiljne alopecije te utiče na regeneraciju i obnovu kose. Tretman se sa podjednakim uspehom primenjuje i kod žena i kod muškaraca. Kod žena se može primenjivati preventivno nakon porođaja, kada normalno dolazi do pojačanog opadanja kose. Dobre rezultate daje i kod pacijenata sa tankom dlakom i difuznim opadanjem kose.

U pojedinim slučajevima tretman ne daje rezultate kod uznapredovalog opadanja kose.

Potrebno je 3-4 tretmana u razmaku od 4 do 6 nedelja, a zatim faza održavanja jednim tretmanom na svakih 6-12 meseci. Nakon terapije preporučljivo je da se kosa ne pere narednih 24h, niti da se na kosu nanosi bilo kakva kozmetika.

Daje odlične rezultate u kombinaciji sa mezoterapijom kose.