Keratoze

Estetski tretmani kože

Estetska hirurgija kože | Keratoze

Keratoze se uglavnom javljaju u starijoj životnoj dobi, a manifestuju se kao žučkasto – braonkaste promene na koži, koje su hrapave na dodir.

Keratoza
Keratoza

Njihov nastanak je potaknut dugogodišnjim izlaganjem suncu i UV zračenju.

Najčešće se nalaze na licu, leđima, ušnim školjkama, nosu, šakama, ali i drugde po telu.

Ovakve promene na koži pacijenata vremenom mogu prerasti u tumor kože, pa je njihovo blagovremeno otklanjanje neophodno.

Keratoze estetski nisu prijatna pojava. Pogotovo kada su locirane na nekom vidnom delu lica. Najčešće izazivaju svrab u zahvaćenim regijama i stvaraju neprijatnost.

Seboroične keratoze

Seboroične keratoze su bradavičaste promene kože koje se najčešće pojavljuju na telu pacijenta, kod osoba ženskog pola a posebno u predelu oko dojki i na vratu. Kod osoba koje su se tokom života puno izlagale sunčevoj svetlosti javljaju se i na licu i na šakama i najčešće su zaravnjene, gotovo u nivou kože. Ponekad veoma liče na mladež.

Iako mogu dostići veličinu od nekoliko santimetara i imati sivo crnu prebojenost ovo su potpuno bezazlene promene. Za postavljanje prve dijagnoze potrebno je da pregled izvrši dermatolog. Ukoliko dermoskopski pregled pokaže da promene odgovaraju seboroičnoj keratozi, njeno uklanjanje je vrlo jednostavno i površno i vrši se isključivo iz estetskih razloga. Kod velikih keratotičnih promena u bazi keratoze može biti mladež ili neka druga lezija i tada je neophodno promenu poslati na patohistološku analizu.

Nakon uklanjanja seboroičnih keratoza radiotalasima ne ostaju ožiljci, eventualno može ostati beličasta prebojenost kože.

Aktinične keratoze

Aktinične keratoze su promene na koži koje nastaju oštećenjem kože UV zračenjem, tj dugotrajnim sunčanjem i korišćenjem solarijuma. Tipično mesto pojavljivanja su lice, ušne školjke i poglavina. Karakteriše ih crvena istanjena koža sa tankom krastom koja ne zarasta. U osnovi radi se o prekancerozi, ćelije su atipične i vezane za površne strukture kože. Tokom godina, ukoliko se promena ne ukloni, moguć je nastanak planocelularnog karcinoma.

Konsultacija sa dermatolozima i hirurzima Atlas estetske bolnice će vam dati bolji uvid u stanje keratoza i načinu na koji se mogu tretirati.

Tim estetskih hirurga Atlas opšte bolnice uspešno rešava ovaj estetski problem.