Korekcija ušiju

Estetska hirurgija i korekcija ušiju

Korekcija ušiju – otoplastika

Otoplastika – poznata i kao estetska hirurgija ušiju – je postupak promene oblika, položaja ili veličine ušiju.

korekcija ušiju
korekcija ušiju

Po pravilu pacijenti se odlučuju na otoplastiku iz estetskih razloga, pre svega ako ih uznemirava istaknutost ušiju. Međutim, ova procedura se takođe može uzeti u obzir ukoliko uho ili uši budu povređene ili zbog urođene anomalije.

Jedna od najčešćih operacija u estetskoj hirurgiji je korekcija ušnih školjki.

Otoplastika se može uraditi u bilo kom životnom dobu, mada je preporuka da se ona radi tek nakon što uši dostignu svoju punu veličinu.

Zašto se izvodi hiruška korekcija ušiju?

– Ako su uho ili uši isuviše daleko od glave (više od 2 cm od glave se smatra kritičnim)

– Ako su uši velike proporcije u odnosu na glavu

– Klempave uši

– Šiljaste uši

– Čudno oblikovane uši

– Asimetrične uši

– Povrede ušnih školjki

– Ako ste nezadovoljni sa prethodnom operacijom ušiju

Otoplastika se obično vrši na oba uha, zbog optimizacije simetrije. Otoplastika neće promeniti položaj ušiju ili menjati vašu sposobnost čula.

Ukoliko ste se odlučili za hiruršku korekciju ušiju, potrebno je da prođete odgovarajuću proceduru koja se sastoji iz tri bitne faze: priprema za operaciju, operacija i postoperativna faza (oporavak od operacije).

Priprema za operaciju

Hirurg će vas ispitati o vašoj istoriji bolesti. Budite spremni da odgovorite na pitanja o trenutnim i prošlim medicinskim stanjima, posebno o infekcijama uha. Razgovarajte o bilo kojim lekovima koje uzimate ili ste nedavno počeli da uzimate (uključujući i suplemente), kao i o svim operacijama koje ste imali.

Hirurg će takođe ispitati vaše uši – uključujući njihov položaj, veličinu, oblik i simetriju. Napraviće i par fotografija ušiju, što može biti korisno tokom same procedure.

Sve informacije u vezi preoperativne pripreme dobićete od lekara. Verovatno će biti potrebno da izbegnete korišćenje aspirina, antiinflamatornih lekova i određenih biljnih suplemenata barem 2 nedelje pre operacije, jer mogu povećati krvarenje.

Pušenje smanjuje protok krvi u koži i može usporiti proces zarastanja. Ako pušite, vaš lekar će vam preporučiti da prestanete da pušite pre operacije i tokom oporavka.

Kako se izvodi otoplastika?

Hiruška korekcija ušiju se danas najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji. Tehnike otoplastike variraju na osnovu toga kakva je korekcija potrebna. Specifična tehnika koju odabere vaš hirurg će odrediti lokaciju rezova i ožiljaka.

Estetski hirurg može napraviti rezove:

  1. na poleđini ušiju
  2. unutar unutrašnjih nabora ušiju.

Nakon što napravi rezove, ukoliko je potrebno, hirurg može ukloniti višak hrskavice i/ili kože sa ušiju. Zatim se hrskavica preklapa u odgovarajući položaj i pričvršćuje unutrašnjim šavovima. Dodatni šavovi će se koristiti za zatvaranje rezova. Pažljivim preoblikovanjem hrskavice i konturisanjem osnovnih elemenata uha postiže se željeni oblik i prirodna simetrija. Ožiljci ostaju potpuno skriveni u naboru iza uha i često će biti potpuno neprimetni nakon perioda oporavka.

Postupak korekcije ušiju obično traje oko dva sata.

Posle procedure korekcije ušiju

Galerija Pre i Posle - Korekcija ušijuNakon procedure korekcije ušiju, vaše uši će biti pokrivene zaštitinim zavojima, u cilju zaštite i podrške, koji se mogu zameniti laganim zavojem-trakom nakon nekoliko dana.

U prvom periodu može se očekivati umereni otok, modrice, svrab i blaga nelagodnost. Ukoliko bude potrebe vaš lekar će vam napisati lekove protiv bolova.

Da biste sprečili pritisak na uši, izbegavajte spavanje na boku. Takođe pokušajte da ne trpite ili vršite prekomernu silu na rezove. Preporuka je da nosite odeću koja se ne oblači preko glave, već je na raskopčavanje.

Nekoliko dana nakon intervencije korekcije ušiju, lekar će vam ukloniti zavoje. Uši će verovatno biti otečene i crvene. Morate nositi labave zavoje za glavu, koji pokrivaju uši, preko noći u trajanju od dve do šest nedelja. Ovo će sprečiti da povredite uši tokom spavanja.

Posavetujte se sa svojim doktorom kada je u redu da nastavite svakodnevne aktivnosti, kao što su kupanje i fizička aktivnost.

Od lekara ćete dobiti detaljne postoperativne instrukcije koje bi trebalo slediti kako bi se postigli optimalni rezultati, ubrzao oporavak i izbegle komplikacije.

Povratak dece u školu ili odraslih na posao može se očekivati otprilike nedelju dana nakon operacije, dok je kod mlađe dece obično potrebno duže izbegavanje dotadašnjeg okruženja i vršnjaka, kako se još osetljive uši ne bi povredile tokom igre u ranom periodu zaceljivanja. Zahtevnije aktivnosti i sportske treninge treba izbegavati oko četiri nedelje nakon operacije, iako će vaš doktor odrediti tačno vreme oporavka za konkretan slučaj.

Rezultati

Galerija Pre i Posle - Korekcija ušiju


Nakon uklanjanja zavoja, primetićete trenutnu promenu u izgledu ušiju. Ove promene su trajne.

Mogući rizici kod korekcije ušiju

Hiruška korekcija ušiju nosi sa sobom različite rizike, uključujući:

– ožiljke (iako trajni, obično su sakriveni iza vaših ušiju ili unutar grebena ušiju)

– asimetrija u položaju uha

– promene u senzaciji kože (ovo uglavnom nije trajno)

– problemi sa šavovima

– neprirodne konture, čineći da uši budu previše unazad

Kao i sve druge vrste operacija, otoplastika nosi rizik od krvarenja, infekcije i neželjene reakcije na anesteziju. Takođe je moguće imati alergijsku reakciju na hiruršku traku ili druge materijale koji se koriste tokom ili posle procedure.

Ako vam je potrebno više informacija pozovite telefon našeg call centra: +381 11 785 88 88.