Smanjenje grudi

Estetska hirurgija smanjenja grudi

Estetska hirurgija grudi | Smanjenje Grudi

Žene koje imaju proporcionalno prevelike grudi u odnosu na telo mogu se, pored estetskih problema, suočiti i sa brojnim zdravstvenim problemima.

smanjenje grudi
smanjenje grudi

Intervencija smanjenja dojki ili redukcijska mamoplastika koja se izvodi u okviru Atlas bolnice jedno je od najadekvatnijih rešenja za taj problem.

Rezultat ovog postupka su proporcionalne grudi željene veličine, oblika i izgleda.

Osobe s velikim grudima često trpe bolove u vratu i leđima, otežano se kreću, ne mogu se baviti sportom te imaju upale kože ispod dojki.

Smanjenje velikih grudi je vrlo efektan estetski zahvat koji osim lepše figure i skladnijeg tela ženama s prevelikim grudima pruža i fizičko olakšanje.

Ko je dobar kandidat za smanjivanje grudi?

Kao i kod bilo koje druge intervencije plastične hirurgije, kao što je povećanje grudi, pacijentima se savetuje da podrobno razmotre svoje zdravstvene i estetske ciljeve pre nego što se odluče za postupak smanjenja grudi.

  • Generalno govoreći, ukoliko prepoznajete neke od sledećih simptoma, operacija smanjivanja grudi može biti adekvatno rešenje za vas:
  • Uporan bol u leđima ili vratu
  • Česte glavobolje
  • Usečeni tragovi bretela grudnjaka na ramenima
  • Crvenilo i žuljevi od bretela grudnjaka
  • Izbegavate učešće u bilo kakvom sportu zbog osećaja nelagodnosti ili neprijatnosti
  • Problemi prilikom kupovine donjeg rublja i odeće
  • Problemi sa disanjem tokom noći
  • Problemi sa spavanjem na stomaku

Nalazi brojnih studija i ispitivanja ukazali su na značajan terapeutski uticaj postupka smanjenja dojki kod pacijenkinja sa neproporcionalno velikim grudima na poboljšanje njihovog psihofizičkog i emocionalnog stanja.

Pitanja i odgovori

Dva osnovna tipa reza koji se koriste u postupku smanjenja grudi su vertikalni rez i rez u obliku sidra. Vertikalni rez je rez koji se pravi oko areole i spušta se vertikalno naniže na donjem polu dojke. Ovo je idealna metoda za većinu pacijenata. Druga opcija je rez u obliku sidra, koji se primenjuje u slučajevima izrazito opuštenih grudi. Rez se pravi oko areole, pa vertikalno naniže na donjem polu dojke, i završava se duž nabora ispod dojke. Ovi rezovi obično se lako skrivaju donjim rubljem ili kupaćim kostimom.
Naravno! Smanjenje grudi može se raditi u kombinaciji sa gotovo svakom drugom operacijom. Neki pacijenti se čak i radije opredeljuju za istovremene dodatne intervencije, kako bi smanjili vreme oporavka i zarastanja. Na primer, mnogi naši pacijenti kombinuju smanjivanje grudi sa abdominoplastikom (zatezanjem stomaka) ili liposukcijom.

Postupak smanjenja dojki

smanjenje grudi
smanjenje grudi

Budući da je cilj redukcijske mamoplastike otklanjanja viška kože i tkiva, za ovu intervenciju potreban je veći rez nego za druge operacije dojke, kao na primer za povećanje.

Rez se pravi oko areole i spušta se naniže na donjem polu dojke, a u slučaju veoma velikih grudi, nastavlja se duž nabora ispod dojke. Nakon uklanjanja željene količine tkiva, višak kože se uklanja i zateže, bradavice i areole se premeštaju na drugu poziciju, dojke se podižu, i rezovi se pažljivo zatvaraju.
Kao i kod svake hirurške intervencije, ožiljci od smanjenja grudi nikada ne mogu nestati u potpunosti.

Međutim, s obzirom da se nalaze na donjem delu grudi, pacijentkinja nakon operacije može nositi rublje, kupaće kostime i duboko dekoltirane bluze ili haljine, u kojima se ožiljci nimalo ne primećuju.

Nakon operacije smanjivanja grudi

Nakon operacije savetuje se najmanje nedelju dana do dve nedelje oporavka kod kuće.

Tokom ovog perioda važno je mirovati i koliko je moguće izbegavati pokrete rukama. Pre operacije dobijaju se detaljne postoperativne instrukcije koje je važno slediti.

Većina pacijenata može da se vrati normalnim svakodnevnim aktivnostima bez preteranog napora već nakon nedelju dana do dve nedelje. Za fizički napornije aktivnosti, kao što su vežbe ili treninzi, neophodno je sačekati najmanje šest nedelja ili se prethodno konsultovati sa našim doktorima.

Ukoliko želite više informacija o postupku smanjenja grudi, pozovite nas da zakažete konsultacije sa našim doktorom. Ne propustite priliku da se oslobodite dugoročnog bola i nelagodnosti, kao i da se upustite u nove aktivnosti i modne stilove.