Uklanjanje viška kože – Abdominoplastika

Uklanjanje viška kože – Abdominoplastika

Vesna Kostić iz Niša, 16. marta besplatno je operisana u Atlas Opštoj bolnici. Rađena joj je abdominoplastika. Pacijentkinja je prethodno imala intervenciju na želucu, posle koja je smršala 75 kilograma. Zbog te operacije, Vesna je dobila višak kože koja joj je odstranjena u bolnici Atlas. Podsećamo Vas na priču pre abdominoplastike.

Pacijentkinja: “ Uvek sam bila debeljuškasta. Od prvog razreda sam počela da se gojim. Uvek sam bila 15 – 20 kilograma teža nego svoje drugarice. Udala sam se sa nekih 75 kilograma, prva trudnoća je prošla odlično. 2011. godine sam ostala trudna sa drugim detetom i tad sam imala 100 kilograma. Porodila sam se sa 112 kilograma. Nakon dva meseca sam ostala trudna i sa trećim detetom i tada sam stigla do 122 kilograma. Nakon trećeg porođaja sam imala 130 kilograma. Verovatno je ne kretanje, kuća, deca, ishrana, sve je uticalo na kilažu. Naravno, kada se ne krećeš, a jedeš, samo se gojiš. Kada treba da smršam baš mi treba poprilično vremena, a i kada smršam, za mesec dana ja sve to vratim.

Želela sam uklanjanje viška kože

U septembru 2014. godine uradila sam resekciju želuca gde su mi odstranili četiri petine želuca i nakon sedam meseci sam smršala 75 kg. Od tada držim tu neku liniju od 53 do 59 kilograma. Meni je operacija stvarno pomogla i sada imam višak kože. Koleginica koja čita „Alo“ novine mi je sakupljala kupone i svi moji bližnji prijatelji su se potrudili da mi pomognu. Baš ja sam izabrana u nagradnoj igri. Uopšte nisam verovala da to uopšte postoji da dobiješ nešto gratis. ja sam jako zahvalna. O bolnici sam čitala, čula i bila na konsultacijama. Jako sam zadovoljna i mislim da će to operacija proći super. “

Stomak pre abdominoplastike

Abdominoplastika

Dr Nataša Popović: “ Tokom operacije ćemo uraditi uklanjanje viška kože kog sigurno ima nekih 15 cm ako ne i više. Preoperativna priprema je uređena i pacijentkinja je upravo u sali i treba da počnemo sa operacijom. Pacijentkinja nakon operacije ostaje jednu noć u bolnici i sutradan ide kući. Pacijentkinja će dolaziti na redovne kontrole i previjanja. Što se tiče rizika, svaka operacija nosi svoj rizik. U ovoj situaciji nemamo vađenje masnog tkiva, tako da je postoperativni rizik manji. Radimo samo uklanjanje viška kože koje prisutan na stomaku. “

Anestezija & postoperativni oporavak

Operacija je rađena u opštoj anesteziji i trajala je dva i po sata.

Dr Nataša Popović: “ Obavezno je postoperativno kretanje pacijenta. Pacijentkinja će nositi jedan medicinski steznik koji olakšava kretanje i bolove koji mogu biti prisutni. Bolovi su svakako okupirani određenim analgeticima koje pacijentkinja dobija postoperativno. Nakon dve nedelje uklanjaju se konci i pacijentkinja već može u toku tog perioda se kreće, ali nikako fizički napor. Nakon nekih mesec, mesec i po dana bi mogla da bude aktivnija. U ovoj situaciji pacijentkinja bi mogla već nakon dve – tri nedelje da se vrati svom poslu. “

Abdominoplastika - Atlas opšta bolnica

Nakon operacije abdominoplastike, koje prošla besprekorno, obećali smo Vam da ćemo Vesnu snimiti kada dođe na kontrolni pregled, ali se to zbog epidemije Korona virusa dogodilo tek nakon šest meseci. Iako su stalno bile u kontaktu, doktorka Nataša Popović svoju pacijentkinju uživo je videla početkom septembra.

Dr Nataša Popović: “ Vesna je od marta meseca dobila nekih 4 do 5 kilograma što se naravno može i videti. Rezultat je svakako odličan. Dobili smo jednu liniju reza za koje se uklapa u veš koji Vesna nosi. Uklapaće se i u kupaći kostim, tako da se to uopšte neće videti.

Pacijentkinja: “ Ja sam prezadovoljna i jako sam vam zahvalna. Ovo sada izgleda skroz drugačije. Prosto nisam mogla da zamislim da će to biti tako. Uvek je nešto smetalo i visilo, a sad stvarno nemam više problema. Operaciju sam podnela super. Bilo je i vreme Korona virusa, gde smo svi više ležali, ali sam mogla normalno da obavljam sve kućne poslove i poslove oko dece. Ništa mi nije predstavljalo problem.

Abdominoplastika - rezultat

Iako je bilo vreme zabrane kretanja zbog Korona virusa i Vesna nije mogla da dođe u Beograd, bila je u stalnom kontaktu sa doktorima bolnice Atlas.

Pacijentkinja: “ Svakodnevno sam morala da dajem izveštaje kako sam, da li sam sam dobro i kako se osećam. Da budem iskrena, nisam se pridržavala upustava. Ja sam se ponašala onako kako mi je organizam dozvoljavao, ali što se tiče brige Atlas tima – nemam reči stvarno. Čak i kada zaboravim na sebe, oni su tu da me podsete. “

Poslednjih meseci Vesna je dobila nekoliko kilograma i vrlo je svesna da ne sme da se opušta.

Pacijentkinja: “ Ne bih mogla sebi da dopustim da se ponovo vratim na te neke “ bolesne “ kilograme nikad u životu jer mi je sad rađeno uklanjanje viška kože i zatezanje stomaka. Najmlađa ćerka mi je najpodložnija i za večeru joj dajem jabuku uz reči “ Ovo ti je da ne bi bila kao ja „.

Doktorka Nataša Popović je zadovoljna efektima operacije koja je bila vrlo zahtevna.

Dr Nataša Popović: “ Bilo je poprilično teško uklopiti taj ogroman višak sa kožom. Bilo je pitanje kako će to da zaraste, ali je lepo zaraslo. Koža je prilično istanjena pogotovo u regiji pupka. Vidimo da koža nema više elastičnosti i da je prilično “ propala “ od nekoliko trudnoća koje je Vesna imala. Moj predlog za takve pacijenata bi bio da se radi naprimer lasersko tretiranje kože i da se malo kvalitet i elastičnost poprave. Nadam se da Vesna neće imati neki veći broj kilograma. Mislim da je ovo sad kako ona izgleda sasvim zadovoljavajuće za njenu visinu i da će ovaj rezultat ostati kao trajna varijanta.

Ceo prilog možete pogledati klikom OVDE.

06-10-2020