Uklanjanje biopolimera (silikona) iz usana

Uklanjanje biopolimera (silikona) iz usana

Postoje mnoge različite vrste materijala koji se koriste za povećanje volumena usana i ostalih delova tela. Mnoge od ovih injekcija su silikoni ili silikonski derivati koji su trajni jer se tokom vremena ne razgrađuju u poređenju sa hijaluronskim filerima (Restilan ili Juvederm).

Vrste trajnih filera

Trajni fileri kao što su silikon, Biopolimer, Biogel, PMMA i Biopolimero mogu se ubrizgati u meko tkivo usana da bi se povećala zapremina.

Svakako najpopulatrniji trajni filer je Biopolimer. Biopolimer ili tečni silikon, predstavlja sintetski materijal koji nastaje polimerizacijom i ukrštanjem osnovne jedinice ovog hemijskog jedinjenja.

Specijalisti estetske hirurgije, koji rade uvećanje usana, savetuju pacijente protiv upotrebe trajnih punila a iskustva nam govore da i pored svih navedenih mogućih komplikacija, pacijenti insistiraju na Biopolimeru. Činjenica je da i pored svega postoji veliki broj uvećanja usana Biopolimerom. Razlog je svakako cena i trajni rezultat. Pacijenti se pre odlučuju da plate jednokratno 130 eura i uvećaju usne trajno, umesto uvećanja hijaluronskim, razgradivim filerima, koji koštaju 195-250 eura/ml i potrebno ih je dopunjavati vremenom.

Biopolimer komplikacije

Razlika između biopolimera, silikona i hijalurona

Biopolimer za razliku od hijalurona nije prirodan i biorazgradiv. Reč je zapravo o vrsti silikona. Poznato je, kako je tečni silikon već godinama zabranjen u svetu, a  slična stvar je i sa biopolimerima, barem što se tiče većine EU zemalja i SAD. Ni jedan iskusan stručnjak neće preporučiti biopolimere zbog mogućnosti raznih komplikacija: od stvaranja granuloma (grudvica na usnama) pa do veoma teške sanacije problema koji se rešavaju hirurškim putem.

Obzirom da predstavlja sintetsku supstancu koja se ne razlaže, bioplomer može da dovede od umerenih do izraženih reakcija organizma na strano telo.

Ovaj materijal je ipak do pre desetak godina bio primenjivan kao tzv. trajni filer a najčešće i najviše za povećanje usana. Danas se u velikom broju susrećemo sa komplikacijama i posledicama vezanim za upotrebu biopolimera.

Najčešće komplikacije na usnama od biopolimera

  • otok
  • neprirodna tvrdoća usana kao posledica stvrdnjavanja sintetskog materijala,
  • asimetrija
  • defermiteti usana
  • stvaranje granuloma ( grudvica) kao posledica prirodne odbrambene reakcije tela na strano telo odnosno strani materijal.
  • infekcija
  • curenje silikonskog materijala
  • nekroza ( izumiranje ) tkiva

 Ove komplikacije prevazilaze estetsku problematiku i kao takve zahtevaju ozbiljno hirurško lečenje jer predstavljaju opasnost po zdravlje pacijenata.

biopolimer kontraindikacije

Kada je vreme za vađenje silikona iz usana

Dugoročni rizici ubrizgavanja biopolimera uključuju nastanak upale, a kasnije i granuloma, koji mogu deformisati usne i uzrokovati trajno oticanje i pucanje. Takođe postoje i slučajevi kod kojih je prekomerna količina biopolimera pored etsteskog naruživanja prouzrokovala i deformitete. Hirurzi Atlas opšte bolnice specijalizovani za estetsku hirurgiju i uklanjanje biopolimera, savetuju pacijente da se jave na rano „lečenje“ tj uklanjanje biopolimera iz usana.

Komplikacije su neminovne, razlika je jedino u tome kada će se komplikacija javiti, kao rana, odmah nakon aplikacije biopolimera ili kao kasna nekada i desetak godina nakon upotrebe, u vidu promene položaja materijala koji se pomera pod dejstvom gravitacije i tada postaje vidljiv i estetski neprihvatljiv.

Uklanjanje reakcije mekog tkiva stepena I do III moguće je, pod uslovom da uklanjanje trajnog punila ne ugrozi neurovaskularne strukture.

Biopolimeri mogu izazvati širok spektar reakcija mekog tkiva, uključujući nekontrolisanu upalnu reakciju, stvaranje granuloma, infekciju mekog tkiva, fibrozu; i migracije materijala. Kod pojave bilo koje reakcije uklanjanje materijala sa usana je neophodno i potrebno ga je uraditi što pre.

Otečena usna - biopolimer

Vađenje silikona iz usana

Jedini način uklanjanja biopolimera iz usana je hirurško uklanjanje. Razlog tome je što se nakon impliciranja u usne biopolimer slepi s okolnim tkivom, tako da je za njegovo vađenje potrebno doslovno uklanjanje komadić po komadić plastike, koja je do tog momenta davala volumen vašim usnama. Ova operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji ili analgo-sedaciji i u zavisnosti od količine biopolimera koji je primenjen traje od 45 minuta do 90 minuta. Ni jedan zahvat u estetskoj hirurgiji ne boli, jer se radi pod anestezijom. Kao što je već rečeno vi bol prilikom vađenja silikona iz usana nećete osetiti.

Pre operacije je potrebno doći na detaljan klinički pregled kod specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i u sklopu pripreme za operaciju je potrebno uraditi osnovne biohemijske analize i krvnu sliku.

vađenje biopolimera iz usana

 

Oporvak posle operacije uklanjanja biopolimera iz usana

Nakon operacije pacijenti se otpuštaju na kućno lečenje. Primenjuje se antibiotska terpaija kao i analagetska terapija. Skoro uvek je oporavak praćen otocima koji prolaze nakon 5 do 7 dana.

Dan nakon operacije je dozvoljenja toaleta usne duplje i unos tečnosti a dva dana nakon operacije i unos hrane.

U visokom procentu uspeh operacije je potpun, što podrazumeva vraćanje prirodnog oblika, volumena i jedrine usana, a izuzetno retko je potrebno biopolimer odstranjivati u više etapa.

Da li ostaje ožiljak nakon vađenja silikona iz usana?

Ožiljak nije uočljiv jer se nalazi na sluzokoži usne, sa unutrašnje strane, a konci se skidaju nakon 10 dana.

 

Hijaluron umesto bioplomera

Danas se na tružištu nalazi nekoliko preparata na bazi hijaluronske kiseline koji su registrovani i potpuno ispitani. Hijaluronski fileri se primenjuju za korekciju bora, jagodica, povećanje usana itd.

Ono što je najbitnije je da za primenu hijaluronskih filera izaberete specijalistu plastične, rekonsturktivne i estetske hirurgije jer je tehnika injektiranja filera podjednako bitna kao i izbor adekvatnog materijala.

U Atlas opštoj bolnici koriste se hijaluronski fileri renomiranog proizvođača Restylane po ceni od 195 eura po mililtru. Naša bolnica poseduje sve neophodne uslove i opremu za pravilno i sterilno injektiranje filera a svi naši lekari su specijalsiti estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije, tako da ste kod nas maksimalno sigurni.

 

Zdravlje i lepota nikada nisu na popustu. Izbor lekara se ne sme praviti na osnovu cene već isključivo na osnovu profesionalnih kvalifikacija. 

 

Kombinacijom iskustva, pažljivog praćenja i poštovanja pacijentovih želja i kvalitetnim filerom se na jednostavan i bezbedan način postižu sjajni rezultati koji mogu trajati i do 2 godine.

Za sve infromacije i zakazivanje termina možete pozvati naš call centar na telefone 011 785 88 88 ili 0603292411. Takođe nam možete poslati mail na office@atlasestetika.rs

 

29-04-2020