Transfer masti

Transfer masti

Transfer masti nije nov pojam u oblasti estetske hirurgije tela, jer se primenjuje već više od 100 godina, kako bi se popunili nedostaci na licu, poput opuštenih obraza, potonulih očiju, opuštene brade i slično…

Medjutim, napretkom medicine danas se koriste nove tehnike transfera masti (poznate kao presadjivanje masnoća) kako bi se popravio izgled i povećala mnoga druga područja tela, uključujući i zadnjicu, podizanje grudi, ruke,
mišiće, penis…

Transfer masti kao estetska hirurgija tela

Transfer masti je prirodno rešenje za obnavljanje i korigovanje suptilnog volumena i oblika tela, kao i pomladjivanje odredjenih područja tela. U ovom postupku masnoća se uzima iz vašeg tela (sa stomaka ili butine)
putem VASER liposukcije ili Micro Liposukcije i nakon specijalne laboratorijske obrade prenosi na one regije tela kojima je potreban volumen. Zato ako ste u potrazi za prirodnim i suptilnim poboljšanjem volumena tela, procedura za transfer masti koja se primenjuje u Atlas Estetic-i može biti odlično rešenje za vas.

Transfer masti

To znači da postupkom transfera masti možete popraviti konture vaših grudi i zadnjice na prirodan način.
Osim toga, u Atlas Estetic-i primenjuju se postupci transfera masti kao deo anti-age programa: za podmladjivanje i revitalizaciju lica, ruku i drugih područja tela koja pate od teških gubitaka masnoće prirodnim procesom starenja organizma.

Transfer masti se sprovodi putem takozvanih «masnih injekcija», kao prirodan i minimalno invazivan tretman za sve one koji žele povećanje grudi ili zadnjice, kao i povraćaj izgubljenog volumena na odredjenim regijama tela, povezanih sa starenjem i suptilno zagladjivanje i popunjavanje bora. Dakle masnoća se preuzima iz različitih regija tela gde postoji znatna količina, kao što su butine, stomak i/ili zadnjica. Ona se zatim centrifugira i pročišćava, čime se zdrave masne ćelije odvajaju od oštećenih, a nakon toga ubrizgava u drugo područje tela koje nema dovoljan volumen.

Koje su prednosti transfera masti

– Zdravije, prirodnije i ekonomičnije od veštačkih sintetičkih filera,
– Uvek dostupno,
– Ne samo da povećava volumen, već i poboljšava kvalitet kože, zbog matičnih ćelija sadržanih u mastima,
– Daje rezultate prirodnog izgleda
– Tretirana područja izgledaju 5-10 godina mladje,
– Minimalno invazivan hirurški tretman – vraćate se kući istog dana,
– Upotrebljava se samo lokalna anestezija.

Kako transfer masti uključuje vaše masne ćelije, to znači da je ovaj oblik estetske hirurgije tela u potpunosti biokompatibilan i može se reći da nema rizika od alergijskih reakcija ili odbacivanja. Isto tako, transfer masti
daje prirodniji izgled u odnosu na veštačke implantate.

Da li je transfer masti za vas?

Redovno vežbanje i održavanje normalne težine najbolji su načini za poboljšanje vašeg izgleda, ali proces starenja i genetika mogu s vremenom znatno umanjiti ili čak poništiti pozitivne efekte zdravog življenja. Tako na primer, genetika može uzrokovati neravnomernu raspodelu masnoća. A počevši negde od sredine tridesetih godina, mnoge
osobe počinju gubiti volumen u odredjenim regijama tela, pretežno na licu i rukama. U ovakvim scenarijima, transferi masti mogu biti od velike pomoći.

Sa druge strane, osobe koje planiraju da se podvrgnu tretmanu transfera masti trebaju biti u dobrom opštem zdravstvenom stanju, kako fizički tako i emocionalno, i imati realna očekivanja o tome šta ovaj postupak u
njihovom slučaju može ili ne može učiniti. Ako ste pušač, trebali biste nekoliko nedelja pre i nakon postupka prestati sa pušenjem, jer ono može negativno uticati na vaš konačan estetski rezultat. Takodje, morate imati i
odgovarajuće masne naslage za transfer.

Ako želite da u potpunosti budete sigurni u to da li je transfer masti za vas, porazgovarajte o tome sa estetskim hirurgom. On će vam najbolje objasniti sve što vas zanima i jasno vam predočiti sve prednosti i
nedostatke ovog tretmana.

Broj telefona za zakazivanje konsultacija je: +381 11 785 88 88 – vaša Atlas Estetika.

05-01-2018

Transfer masti

Estetska hirurgija transferom masti pacijenta

Transfer masti

Transfer masnog tkiva

Hirurški transfer masti je kozmetička operacija koja se izvodi u cilju premeštanja masnog tkiva sa jednog dela tela na drugi.

Transfer masti
Transfer masti

Transfer masti podrazumeva korišćenje sopstvenog masnog tkiva umesto sintetičkih filera. Ova procedura poznata i kao „lipomodeling“ se može koristiti za ispravljanje defekata na koži: kao što su duboke brazde i bore na licu, kao i druge problematične regije na telu.

Transfer masti se koristi za:

 • konturisanje lica
 • popunjavanje bora
 • popunjavnje opuštenih obraza i jagodica
 • popunjavanje nazolabijalnih bora
 • uvećanje usana
 • uvećanje zadnjice
 • uvećanje grudi
 • podmlađivanje nadlanica
 • ispravljanje deformacija lica ili tela (za korekciju konturnih defekata nastalih kao posledica povrede ili distrofije)

Transfer masti vraća punoću obrazima, popunjava i eliminiše bore, usnama daje prirodni, diskretni volumen, a koži vraća svežinu.

Cilj je uklanjanja neželjenih masti iz jednog područja (kao što su stomak ili butine) i upotrebljavanje ovih masti za konturisanje ili povećanje veličine drugog područja (kao što su, na primer, grudi, zadnjica ili pojedini delovi lica). Dakle, ova hirurška procedura nije namenjena samo onim osobama koje žele nadvladati masnoće u takozvanim “problematičnim” zonama, već onima koji žele da uz pomoć svog masnog tkiva preoblikuju svoje telo.

Koje su prednosti hirurškog transfera masti?

 • Organizam nije ugrožen od uticaja i napada stranog tela;
 • Apsolutna kompatibilnost „donorske“ masti s tkivima u zoni transplantacije, čime se automatski eliminiše rizik od odbacivanja ili razvoja alergijskih reakcija, što se realno može dogoditi kod ugradnje implantata;
 • Minimalan stres i nelagoda za organizam;
 • Transfer masti omogućava pacijentima da se istovremeno oslobode masnih naslaga na problematičnim područjima;
 • U grudi možete uneti različitu količinu masnog tkiva, što je važno kada je u pitanju asimetrija dojke;
 • Rezultat nakon postupka transfera masti primetan je odmah – vizuelno i dodirom;
 • Kratak period rehabilitacije;
 • Nedostatak ožiljaka nakon operacije;
 • Mogućnost istovremenog preoblikovanja dva ili čak više područja na telu.

Kompatibilnost s drugim hirurškim postupcima

Sada je veoma lako zaključiti da se transfer masti može kombinovati s liposukcijom, liftingom i  mnogim drugim postupcima korekcije tela u estetske svrhe.

Kako se izvodi transfer masti?

Ovaj postupak predstavlja minimalno invanzivnu metodu, koja pacijentu pruža osećaj potpune sigurnosti. Transfer masnog tkiva se može obaviti pod opštom anestezijom za veće regije ( grudi, zadnjica ) ili lokalnom anestezijom kada su manje regije u pitanju (usne, lice, nadlanice).

Ova procedura uključuje tri glavne faze:

1) Uklanjanje masti. Prave se mali rezovi (incizije) na koži odakle treba uzeti masno tkivo. Pod anestezijom su i područje sa kojeg se uzima mast (donatorski lokalitet)  i područje u koje treba ubrizgati mast (recipijentni lokalitet). Tanka cevčica (kanila), koja je pričvršćena za špric, se ubacuje na donatorsko mesto, na mestu gde je debeo sloj masti, kao što je donji deo stomaka, butina, natkolenica ili zadnjica – i isisava se mala količina masti (slično liposukciji). Rezovi se zatim zatvaraju šavovima.

2) Priprema (prečišćavanje) masti. Koristi se specijalna laboratorijska oprema za brzo prečišćavanje masnog tkiva pri kojem se odvaja mast od krvi i drugih tečnosti.

3) Ubrizgavanje masti. Specijalne mikrokanile se koriste za ubrizgavanje malih količina masti u područje koje želimo da tretiramo. Ove “injekcije“ se ubrizgavaju kroz minimalne “rupe” u koži, tako da obično nisu potrebni šavovi. Proces se ponavlja sve dok se ne prenese željena količina masnog tkiva i ispravi deformitet. Na donatorskoj lokaciji se primenjuje pritisak zaptivanja, a ponekad i na recipijentnu lokaciju – da se spreči nastanak krvnih ugrušaka i otoka. Obično je potrebno tri transfera (prenošenja) sveže masti za potpunu korekciju.

Postupak obično traje par sati. U dogovoru sa vašim hirurgom i u zavisnosti od intervencije biće odlučeno da li ćete se vratiti kući ubrzo nakon što se postupak završi, ili ćete ostati na bolničkom lečenju.

U toku postupka ne bi trebalo da osećate puno bolova, ali možda ćete imati bolove nekoliko dana ili nekoliko nedelja nakon toga. Dobićete lekove protiv bolova ako vam zatrebaju.

Prolazne pojave kao što su blaga otečenost, modrice i tvrdoća regije su potpuno normalne i nestaju u periodu od 5 do 7 dana nakon intervencije.

Oporavak nakon transfera masti

 Obrađene oblasti će verovatno biti modre i otečene 1-2 nedelje.

Može potrajati do šest meseci da se rezultati hirurškog transfera masti u potpunosti primete, pošto neke od ubrizganih masti mogu da se resorbuju od strane vašeg tela tokom prvih nedelja ili meseci nakon procedure.

Preporuka je da se nakon 2-4 nedelje možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Mogući neželjeni efekti

– Modrice i otok

– Privremena utrnulost

– Mali ožiljci koji se tokom vremena mogu smanjiti

– Gubitak određene količine masti iz injektiranog područja tokom prvih nekoliko meseci

Hirurški transfer masti je uopšteno bezbedan postupak, ali može povremeno rezultirati sledećim pojavama:

– nakupljanje krvi ispod kože (hematom)

– smrt masnog tkiva (nekroza masti)

– blokada u krvnom sudu uzrokovana komadima masti (masna embolija)

– propuštanje vazduha u prostor između pluća i grudnog zida (pneumotoraks)

– debeli, očigledni ožiljci – ponekad poznati kao hipertrofični ožiljci

Kao i svaka druga operacija i transfer masti takođe nosi određeni nivo rizika od:

– prekomernog krvarenja

– razvijanja krvnog ugruška

– infekcije

– alergijske reakcije na anestetik ili neku drugu supstancu koja je sastavni deo procedure

Obzirom na to da pacijenti uobičajeno napuštaju bolnicu već 2-3 sata nakon procedure transfera masnog tkiva, ovaj hirurški zahvat se svrstava u prilično bezbedne intervencije.

Za više informacija slobodno pozovite telefon call centra Atlas opšte bolnice: +381 11 785 88 88.

 

17-07-2016