Šta je mezoterapija?

Šta je mezoterapija?

Mezoterapija je tehnika, otkrivena 1952 od strane Dr. Michel Pistor. Više od 50 godina unazad, doktori iz celog sveta koriste Mezoterapiju regularno u različite svrhe, uključujući kompletno smanjenje težine, lokalnu redukciju masnih naslaga i celulita.

dr Nataša Popović

Francuska Medicinska Akademija je 1987 priznala Mezoterapiju kao bitan deo tradicionalne medicine. Međunarodno udruženje za Mezoterapiju obuhvata 14 zemalja širom Evrope i Južne Amerike.
Mezoterapija se koristi u cilju regeneracije kože kao i za uklanjanje finih tankih bora. Ovom procedurom najefikasnije se poboljšava struktura kože koja je tokom godina izgubila tonus i postala dehidrirana.
Koža stari već sa navršenih dvadeset godina. Prvi znaci starenja nastaju već od te dobi. Svakodnevno izlaganje suncu,vetru i nepovoljnim atmosferskim uticajima, utiče na to da koža gubi vlažnost i kolagena vlakna.
Pored primene u podmlađivanju kože, mezoterapija se već duži niz godina koristi u tretmanu uklanjanja masnih naslaga kao i u tretmanu uklanjanja celulita.

Odgvore na najčešća pitanja koja dobijamo u vezi mezoterapije daje nam dr Nataša Popović, specijalista plastične estetkse i rekonstruktivne hirurgije.

Gde može da se primenjuje mezoterapija?

Mezoterapija se primenjuje na licu ,telu i kosi

Od čega su mezoterapijski koktel?

U koktelima koji se koriste za revitalizaciju, hidriranje i podmlađivanje kože, nalazi se hijaluronska kiselin  ,aminokiseline, multivitamini (A,E,C.D), kompleks vitamina B, minerali i kod pojedinih koktela primenjuje se i DMAE(dimetilaminoetanol-preteča acetilholina neurotransmitera koji povećava mišićni tonus).
Komponente u sastavu koktela koji se koriste za uklanjanje difuznog celulita i masnih naslaga su hijaluronska kiselina, cofein, mineralni elementi, phosphatidylcholine, L-carnitine, collagenase. Aktivni sastojci deluju podjednako kako površinski tako i na dublje partije potkožnog tkiva.
Komponente mezoterapijskog koktela namenjenje za sprečavanje opadanja i revitalizaciju kose su amino kiseline ,vitamin B i cink.

Kako se izvodi mezoterapija?

Procedura se satoji od unošenja koktela putem tankih iglica u adekvatan sloj kože i potkožnog tkiva. Postoji nekoliko tehnika aplikacije mezoterapijskih koktela. Svaka tehnika karakteristična je prema dubini na kojoj se aplikacija vrši. Izbor tehnike je važan jer se tako postiže adekvatan rezultat. Na prethodno dezinfikovanu kožu vrše se površinski ili duboki ubodi iglicama u rasponu od 0,5 do 0,7cm.

Koliko traje tretman mezoterapije?

Tretman traje oko 15 do 30 minuta u zavisnosti od površine regije. Tretman nije bolan ali oseca se blago peckanje .U tom slučaju je moguće koristiti lokalni anestetik u vidu kreme da bi tretman protekao što prijatnije.Koža nakon tretmana je je blago crvena što prolazi za oko pola sata.

Šta se postiže mezo terapijom?

  • podmlađuje se, zateže i  hidrira koža
  • povećava se elastičnost i čvrstina kože
  • reguliše se rad sebacealnih (lojnih) žlezda
  • smanjuju se proširene pore i uklanjaju fine tanke bore na licu
  • uklanjaju se masne naslage i cellulit
  • stimulše se rast kose ,smanjuje seboreja, revitalizuje oslabljena i oštećena kosa

Koliko tretmana mezoterapije je potrerbno?

Potrebno je uraditi 3 do 5 tretmana u razmaku od po 7 do 14 dana. Već nakon nekoliko tretmana vide se značajni rezultati. Efekat nakon mezoterapije je vidljiv kod svih pacijenata od 70 % do 90% u zavisnosti od individualnog problema,stanja kože i organizma. Ceo ciklus možemo ponoviti nakon 4 do 6 meseci u skladu sa potrebama pacijenta.

Savet lekara nakon mezoterapije?

Nega nakon tretmana je uobičajena. Istog dana nakon tretmana ne aplikovati kreme i pudere narednih nekoliko sati. Sutradan pacijent nastavlja sa svojom svakodnevnom negom.

03-04-2018