Podočnjaci i kako ih se rešiti

Podočnjaci i kako ih se rešiti

Podočnjaci se uglavnom uspešno rešavaju ako se dobro odmorite i naspavate, ali oni koji imaju ozbiljan problem sa podočnjacima znaju da to nije baš tako jednostavno.

Šta su podočnjaci i kako nastaju?

Podočnjaci mogu uključivati blagu oteklinu, opuštenu kožu i/ili tamne krugove koji se prostiru oko očiju ili samo ispod očiju. Tačno je da ne izgledaju reprezentativno, ali podočnjaci su obično bezopasni i ne zahtevaju medicinsku pomoć, jer je to pojava koja se kod svakog od nas može dogoditi, pod određenim okolnostima.

Međutim, ako imate tamne, ozbiljne i uporne podočnjake praćene crvenilom, svrabom ili bolom, možda bi trebalo da se obratite lekaru, jer već dobro znate da ih se ne možete tek tako
otarasiti.

Takođe, ako primetite crvenilo, svrab ili bol na drugim delovima tela, možete imati alergijsku reakciju i svakako da vam je potrebna stručna medicinska pomoć.

Lekar bi isto tako trebalo da isključi sve druge moguće, a potencijalno opasne po zdravlje, uzroke koji mogu doprineti oticanju, kao što su bolesti štitne žlezde, bubrega ili pojedinih infekcija u organizmu.

podočnjaci

Podočnjaci i faktori rizika

Kod različitih osoba mogu se pojaviti podočnjaci u različitim oblicima. Pa tako kod nekoga oni mogu biti u obliku crvenila, modrica ili samo kao opušteno tkivo locirano ispod očiju. Dok starite, strukture tkiva i mišići koji podupiru kapke oslabljuju sa gubitkom kolagena. Ovo slabljenje tkiva može uzrokovati da koža počne da se opušta.

Masnoća koja se obično nalazi u području oko očiju može se premestiti u područje ispod očiju, akumulirati tečnost i učiniti područje ispod očiju natečenim.

Neki faktori koji mogu da izazovu podočnjake uključuju:

– Zadržavanje tečnosti usled promene vremena,
– nivoa hormona,
– konzumiranje slane hrane,
– nedovoljno sna,
– alergije,
– dermatitis naročito ako je nadutost popraćena crvenilom i svrabom
– i nasleđe.

Podočnjaci su česta pojava u starosti, ali se sve više javljaju i kod mladih, pre svega usled nezdravog načina života. Odlazak na spavanje u kasnim satima (nedovoljno sna), pušenje,
konzumiranje alkohola, nezdrava ishrana i slične loše životne navike.

Podočnjaci su obično isključivo kozmetička briga i retko znak ozbiljnog zdravstvenog stanja. Oni nisu razlog za paniku, ali ih ne treba ni zanemariti, već studiozno razmotriti sve moguće uzroke njihovog nastanka. Dakle, ako niste u stanju da sami otkrijete uzrok nastanka svojih podočnjaka, obratite se lekaru koji vam u tome može pomoći.

Sa druge strane, dobro je znati da postoje i prirodni lekovi, kao što su recimo hladni oblozi, koji vam mogu pomoći u poboljšanju izgleda podočnjaka.

Mogući načini da se rešite podočnjaka?

Podočnjaci nastaju usled loše terapije lekovima

Ako mislite da su vaši podočnjaci i kesice ispod očiju prouzrokovani alergijom na lekove koje koristite, posavetujte se sa lekarom da koristite lekove protiv alergije ili da vam se promeni već postojeća terapija.

Evo kako se rešiti podočnjaka

Različiti tretmani koji se inače primenjuju protiv bora oko očiju se takođe koriste kako bi se poboljšao izgled podočnjaka. To uključuje laserski tretman, hemijski piling i filere, koji mogu poboljšati tonus kože, zategnuti kožu i smanjiti kesice ispod očiju. Način života i prirodni lekovi koji vam mogu pomoći da se rešite podočnjaka.

Sledeći saveti mogu vam pomoći da smanjite ili čak potpuno uklonite podočnjake:

 • Ako želite da se rešite podočnjaka koristite hladne obloge. Navlažite čistu krpicu
  hladnom vodom. Dok sedite, nanesite vlažnu krpu na kožu ispod i oko očiju nekoliko
  minuta koristeći blagi pritisak.Kada su u pitanju hladne obloge, mogu da posluže i hladne kašike, kriške krastavca, ili
  čak ohlađene vlažne kesice čaja sa kapljicom eteričnog ulja lavande. Ovde treba naglasiti
  da je hladna temperatura ono što ovaj prirodni lek za podočnjake čini efikasnim!
 • Smanjite unos tečnosti pre spavanja i smanjite količinu soli u ishrani. Ovo će smanjiti
  zadržavanje tečnosti koja može izazvati kesice ispod očiju.
 • Nemojte da pušite. Pušenje može pogoršati problem podočnjaka!
 • Osnovna preporuka koju ćete dobiti kada se pitate kako se rešiti podočnjaka glasi –
  naspavajte se. Za većinu odraslih, 7-9 sati je dobar i kvalitetan san.
 • Spavajte sa blago podignutom glavom. Možda će vam pomoći da ubacite dodatni jastuk
  ili podignete uzglavlje vašeg dušeka. Na taj način sprečavate nakupljanje tečnosti oko
  očiju dok spavate. Tamni krugovi uzrokovani zadržavanjem tečnosti u donjim kapcima
  obično nestaju kada ustanete.
 • Uklonite šminku pre odlaska u krevet. Ostavljanje šminke na očima može iritirati oči,
  izazivajući natečenost – i eto podočnjaka. Zato uvek pazite da pažljivo skinete šminku sa
  očiju.
 • Ograničite ili eliminišite alkohol. Alkohol dehidrira telo i kožu, a ova dehidracija može da dovede do toga da osetljiva oblast oko očiju izgleda loše. Umesto toga, pijte dosta vode.
 • Koristite prirodnu kremu za negu predela oko očiju. Bilo bi poželjno da ova krema sadrži
  eterično ulje tamjana, aloe vera gel, šea puter, kokosovo ulje, vitamin E. Ovi sastojci će
  pomoći u smanjenju upale i regeneraciji kože, što vam svakako može pomoći da se
  rešite podočnjaka.
 • Pojačajte unos kolagena u ishrani. Kolagen je najrasprostranjeniji protein u telu, a nalazi se i u koži. Kolagen obezbeđuje koži snagu i elastičnost, i pomaže da se zamene odumrle
  ćelije kože. Proizvodnja kolagena prirodno počinje da se usporava sa starenjem, a ovaj
  proces upravo i dovodi do pojave podočnjaka. Stoga povećanje nivoa kolagena može pomoći vašoj koži da izgleda čvršće, glatkije i pomaže vašim ćelijama kože da se normalno regenerišu. Probajte piletinu ili dodatak kolagena, kao što je kolagen protein u prahu, kako biste povećali unos kolagena.

Da li operacija može pomoći da se rešite podočnjaka?

Za uporne ili uznemirujuće natečene podočnjake, koji se ne povlače sami od sebe i ne mogu se rešiti nikakvim prirodnim metodama, operacija očnih kapaka može biti opcija.

Dakle, zavisno od toga šta uzrokuje podočnjake, operacija kapaka (blefaroplastika) može bitiopcija lečenja. U ovom slučaju, tokom blefaroplastike, plastični hirurg uklanja višak masnoće
kroz rez u prirodnom naboru gornjeg kapka ili unutar donjeg kapka.

Zatim se koža ponovo spaja sa sitnim rastvorljivim šavovima, koji za sobom ne bi trebali da ostavljaju upadljive ožiljke.

Ukoliko su vam potrebne detaljnije informacije pozovite telefon servisa Atlas opšte bolnice i zakažite konsultacije kod lekara ili estetskog hirurga: +381 11 785 88 88.

16-04-2019