Podizanje jagodica podmlađuje lice

Podizanje jagodica je jedna od najčešćih intervencija koju izvode estetski hirurzi, a često se kombinuje sa operacijom očnih kapaka.

Oduševljenje istaknutim jagodicama kod oba pola je odavno prisutno. Jedri i naglašeni obrazi, bez okolnih bora, sa blago rumenom bojom su tipični za mlade osobe. Njihov oblik licu naglašava trodimenzionalnost, a naročito dolaze do izražaja kada se osoba smeje.

Izgled jagodica je genetski uslovljen i može se razlikovati po obliku, poziciji u odnosu na ostale delove lica i veličini. Iako je genetika izuzetno bitna za njihov izgled, sa razvojem estetske hirurgije postale su podložne promeni.

Jagodice ko u filmske dive

Nema žene koja nije zamišljala da ima zavodljive jagodice kao nekada Odri Hepbern i Sofija Loren ili danas Andjelina Džoli. Filmska traka i fotografija naročito vole ovaj deo lica, koji čini osobu posebno privlačnom zbog naglašenih oštrih senki na licu i što odaje utisak jačeg karaktera. Majka priroda, naravno, nije prema svima bila tako široke ruke kao prema pomenutim damama iz sveta filma. A i kada je to slučaj, ovaj lepi ukras na licu, vremenom nestaje usled različitih faktora.

To su naglo mršavljenje, starenje kože u vidu smanjenja masnih ćelija i gubitka elastičnosti, koje rezltira padom tkiva zbog gravitacije. I sama jagodična kost je podložna resorpciji u nekim slučajevima, što daje pomalo usahli izraz lica. Na oblik jagodica utiču jagodične kosti, meka tkiva koja se na njoj nalaze i koža lica.

Podizanje jagodica

Vrste materijala za podizanje jagodica

Podizanje jagodica je delikatna intervencija koja može da se izvede na nekoliko načina, u zavisnosti od izbora materijala kojim se izvodi. Hirurzi Atlas Estetike praktikuju upotrebu sledećih supstanci koje su se do sada pokazale kao najbolje:

Hijaluronski fileri su idealni za remodelovanje jagodica jer daju puniji izgled jagodicama i svežinu celom licu.

Hijaluronska kiselina je bezbedna za upotrebu jer je bliska organizmu i vremenom se resorbuje. Fileri koji se koriste za jagodice su veće gustine i traju oko godinu dana, nakon čega je potrebno ponoviti postupak.

Jagodični implantati se koriste kada su prisutni deformiteti u tom predelu i u slučajevima kada je potrebno značajno povećanje jagodica. Implantati postoje u različitim oblicima i veličinama za koje se hirurg odlučuje u dogovoru sa pacijentom.

Sopstveno masno tkivo je odličan filer jer je trajan i ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Mast se uzima sa delova tela gde je ima suviše i nakon laboratorijskog prečišćavanja ubrizgava u zonu obraza.

Operacija podizanja jagodica

Izbor materijala i procedure se obavlja prilikom pregleda, kada će hirurg saslušati želje pacijenta i obaviti potrebne preglede i merenja. Kako su jagodice različite kod svake osobe, tako će se i intervencija njihovog podizanja razlikovati od osobe do osobe. Intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji po potrebi.

Korekcije jagodica efekti i oporavak

Najduži efekat korekcije jagodica ima transfer masnog tkiva, mada je nekad potrebno ponoviti intervenciju jer se u organizmu apsorbuje oko 40% masti nakon prva tri meseca. Hijeluronski fileri se takođe obnavljaju ali svaki sledeći put duže traju. Oporavak od intervencije je lagan i osoba se praktično odmah može vratiti svojim obavezama. Potrebno je izbegavanje podizanja tereta i težih fizičkih aktivnosti prve dve nedelje.

Poverenje u izabranog hirurga

Ukoliko se odlučite za podizanje jagodica, veoma je važno obratiti se dobro edukovanom estetskom hirurgu kako biste bili zadovoljni lepo oblikovanim jagodicama. Atlas Estetika se nalazi u centru Beograda od 2006. godine i zapošljava vrhunske estetske hirurge koji se kontinuirano usavršavaju. Zakažite konsultacije i ostvarite svoju želju za mlađim izgledom i lepim jagodicama.

08-10-2017