Kombinovana operacija stomaka i grudi sa jednim ožiljkom

Kombinovana operacija stomaka i grudi sa jednim ožiljkom

MOMMY MAKEOVER U JEDNOM AKTU

Kombinovana operacija kojom se radi zatezanje trbušnog zida, sa ili bez odstranjivanja viška kože, i povećanje grudi implantatima kroz već napravljen rez u bikini zoni. Ovo su dve najčešće operacije koje su neophodne ženama posle porođaja kako bi popravile izgled tela, a sada ih mogu uraditi u jednom aktu i bez dodatnog reza ili ožiljka na grudima.
Druga ekskluzivna metoda je povećanje grudi vlastitom mašću kroz minijaturne otvore koji se prave u predelu pupka, čime se takođe izbegavaju ožiljci koji su neminovni kada se kanilom ulazi u regiju grudi.
Kao stalni član tima bolnice za estetsku hirurgiju „Surgical hospital“ u Kuvajtu, imao sam priliku da sarađujem sa kolegom iz Saudijske Arabije koji je ekspert za operaciju kojom u istom činu uradi zatezanje kože na stomaku i povećanje grudi kroz rez koji se napravi za abdominoplastiku. Nakon izvesnog vremena odlučio sam da tu operaciju počnem da radim i u Srbiji u Atlas opštoj bolnici , što se pokazalo kao veoma opravdano. Reč je o kombinaciji povećanja grudi i dermolipektomije – zatezanja kože stomaka sa odstranjivanjem viška kože, što je najčešće potrebno posle porođaja ili velikog gubitka kilograma ili samo rekonstrukcije prednjeg trbušnog zida kod žena koje imaju razmaknut uzdužni trbušni mišić (dijastaza rektusa).

SA ILI BEZ ODSTRANJIVANJA VIŠKA KOŽE

Za ovakvu proceduru potrebno je da se proširi kut reparacije – od rebarnog luka koji se radi za dermolipektomiju do mamarne brazde. Ona se otvori, posebnim dugačkim instrumentom napravi se džep i postavi implantat. Nakon toga se ponovo rekonstruiše inframamarni ligament, zatvara se i dojke dolaze u svoju prirodnu poziciju, a da nigde nema reza. Nakon toga se zatvara i rez na stomaku, i rezultat je ravan stomak i veće grudi u jednoj operaciji i kroz jedan rez, uz jedan ožiljak. Osim implantata, lepšu formu grudima daje i samo zatezanje kože stomaka.
Za ženu je ovo velika prednost, jer dobija dve operacije u jednoj anesteziji i uz jedan ožiljak.
Ovakav postupak sa dve operacije u jednoj može da se primeni i kada se na stomaku ne radi dermolipektomija (odstranjivanje viška kože) nego samo rekonstrukcija stomačnog zida, što često traže sportistkinje. Procedura je u ovom slučaju nešto zahtevnija i teža jer se ne dira koža stomaka, niti se pomera pupak. Rez se inače pravi oko 10 santimetara ispod pupka u suprapubičnoj regiji.
Žena nakon toga nema baš nikakav ožiljak na grudima, iako su joj urađene dve operacije na različitim regijama tela. Ovo je naročito dobro rešenje za žene posle porođaja kojima je obično potrebna i korekcija grudi i korekcija stomaka ( usluga koja se zove Mommy Makeover).
Period oporavka posle ovakve operacije je nešto duži nego obično, ali ne značajno. U svakom slučaju, kraći je nego kada bi se sabralo vreme oporavka od dve pojedinačne operacije: grudi i stomaka. Osim toga, žena ne mora dva puta da ulazi u proceduru operacije, anestezije, da ima dva perioda oporavka i dva puta uzima godišnji odmor za operacije. Dermolipektomija je inače bolna procedura, ali uz dobru kontrolu bola, pacijentkinja se brzo oporavlja.
Ko su kandidati za ovakve operacije? S obzirom na složenost operacija one se rade isključivo kod pacijentkinja koje su potpuno zdrave i pripremljene za ovakav poduhvat. Starosna granica ove operacije ista je kao i za pojedinačne operacije – to su uglavnom žene između 20 i 40 godina.
Kakva su dosadašnja iskustva? Do sada smo uradili nekoliko ovakvih operacija, među pacijentkinjama je bila i jedna sportistkinja, ali i bivša mis Srbije. S obzirom da je reč o zahtevnim operacijama, hirurg mora da radi mnogo opreznije, kako bi gubitak krvi bio minimalan. Ni kod jedne pacijentkinje kojima smo radili ove intrervencije nismo imali potrebu za dodavanjem krvi, što znači da je sve teklo kako treba.

POSTAVLJANJE IMPLANTATA KROZ REZ U PAZUHU

U ATLAS opštoj bolnici u okviru Atlas ESTETIKE fokusirali smo se na to da postižemo najbolje moguće rezultate uz potpuno nevidljiv ili minimalan ožiljak kod svih operacija koje radimo. Jedan od načina je da se implantati za povećanje grudi, posebno kada su manje veličine, ubace kroz rez u predelu aksilarne regije (pazuha) kad god je to moguće.

Kada žene koje imaju potrebu za korekcijom izgleda stomaka, uz to žele da zategnu ili povećaju dojke, to kod nas mogu da urade kroz isti rez, kako ne bi imale dodatne ožiljke na dojkama.

POVEĆANJE GRUDI SOPSTVENIM MASNIM TKIVOM KROZ PUPAK

Kada je indukovano povećanje grudi sopstvenim masnim tkivom, odnosno kada žena ima dovoljno masnog tkiva i građu grudi koja je pogodna za takvo uvećanje , proceduru uvećanja je moguće uraditi i pristupom kroz pupak, da bi se izbegli ožiljci na grudima.
Masno tkivo se uzima sa bokova, ili drugih delova tela gde ga ima dovoljno, to masno tkivo se zatim stabilizuje i onda ga dugim, modifikovanim kanilama, zajedno sa matičnim ćelijama iz periferne krvi, ubacujemo u tkivo grudi.
U proseku smo ubacivali između 300 i 400 ccm masnog tkiva po dojci. Uz stabilizaciju matičnim ćelijama iz periferne krvi, za koju je zadužen naš kolega koji to izvrsno radi, apsorpcija (gubitak) implantirane masti nije bio veći od 20 odsto, što je izvanredan rezultat. Znači, samo smo kod jedne od četiri operisane pacijentkinje pribegavali naknadnom dodavanju masnog tkiva.
Ova procedura omogućava da se grudi koriguju ili povećaju, a da nigde u okolini dojke nema ožiljka, što odgovara svim ženama, posebno onima koje se bave poslom za koji je važno kako izgledaju (manekenke, modeli).

Iskustvo Marije B. sa kombinovanom operacijom Mommy Makeover

OPERACIJA KOJA MI JE VRATILA OSMEH

Marija je jedna od pacijentkinja koja je posle trudnoće i porođaja rešila da popravi izgled svog stomaka i grudi u jednoj operaciji. Sreli smo je i sa njom kratko porazgovarali prilikom njenog dolaska na kontrolni pregled nakon 10 dana.
„Pre izvesnog vremena uradila sam podizanje grudi uz istovremeno uklanjanje viška kože sa stomaka, jer mi se posle trudnoće na stomaku pojavila veća količina istegnute kože sa dodatkom masnih naslaga. Izuzetno sam zadovoljna kako je sve prošlo! Sa posla sam odsustvovala sedam dana, sada radim normalno, vozim auto i kao i svaka majka prepuna sam obaveza koje me čekaju.
Za Atlas opštu bolnicu sam se odlučila po preporuci prijateljice koja je radila estetske korekcije koje sam videla.

Atlasestetic pre i posle procedure

O svom boravku u Atlas bolnici imam samo reči pohvala za sve zaposlene, puno hvala i doktorima i medicinskom osoblju i svima ostalima, bili su izuzetno ljubazni i brižni i to mi je jako značilo. Na svaki moj poziv pritiskom na taster zvona bili su tu. Postoperativni bolovi nisu bili jaki, a posle sedam dana su potpuno prestali. Sutradan posle operacije već sam mogla da stojim uz malo teže ustajanje iz kreveta, ali već treći dan sam hodala lagano stepenicama. Dva dana posle operacije sam otišla kući i pratila uputsva koje mi je doktor dao kako bi postoperativni period prošao kako treba. Redovno sam nosila brushalter-steznik za grudi, kao i steznik za stomak, redovno išla na previjanje. Još uvek su prisutne neke male modrice na mestu gde je procedura obavljena, ali verujte mi, utisak koji sada imam kada pogledam svoj stomak i grudi je neopisiv. Verujem da ću biti još zadovoljnija kada vremenom nestane i ovaj mali otok, kada ožiljak potpuno sraste i povuku se sve ove male modrice. Posebno sam srećna što na mojim grudima nema nikakvog ožiljka, tako da niko ne bi mogao da pomisli da sam radila povećanje grudi. Njihova veličina, oblik i položaj su sada onakvi kako sam ih zamišljala.
Savetovala bih svim ženama, posebno novim mamama čije je telo posle porođaja izgubilo oblik i zategnustost, da razmisle o estetskim procedurama koje im stoje na raspolaganju i vrate sebi osmeh na lice. Baš kao što sam i ja to uradila.

29-03-2017