Estetska hirurgija za i protiv

Estetska hirurgija za i protiv

U novije vreme estetska hirurgija je stekla ogromnu popularnost među svim generacijama. Razlog tome je vrtoglav napredak tehnika kojima se rešavaju sve komplikovaniji estetski probemi lica i tela. Ne postoji ni jedan deo tela koji nije dostupan za ulepšavanje ili funkcionalno rešavanje defekata. Kao što je slučaj kod svih novih stvari, i estetska hirurgija izaziva sumnju i negodovanje pojedinaca. Oni sa njom nisu dovoljno upoznati ili je posmatraju kroz slučajeve preterivanja, kojih naravno uvek ima.

Estetska hirurgija povećava samopouzdanje

Estetska, plastična i rekonstruktivna hirurgija rešavaju veliki broj problema prisutnih kod različitih generacija. Plastična hirurgija je efikasna kada se radi o anomalijama, koje su prisutne po rođenju ili su stečene (plastikos znači vajati). Eliminisanja anomalija i nesavršenosti na telu može čoveka da oslobodi od psihološkog pritiska i poveća samopouzdanje. Nemali broj ljudi će vam priznati da su zbog krivog nosa, klempavih ušiju ili belega na telu imali psihičkih problema.

Estetska hirurgija

 

Estetska hirurgija takođe može da doprinese povećanju samopouzdanja i osećaju zadovoljstva svojim telom. Ona se nadovezuje na plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i bavi se pre svega lepotom. Estetski hirurzi su upoznati sa kanonima lepote i za svoj motiv imaju mere idealne proporcije, kao što je zlatni presek.

Žene koje imaju želju da ulepšaju svoje telo često imaju na umu ideale lepote poznate u svetu. Specijalisti estetske hirurgije će pacijentkinjama preporučiti korekcije koje su personalizovane i koje će harmonizovati njihov izgled. Skladan i prirodan izgled žene deluje podsticajno na različite segmente života. Neretko se žene nakon intervencija lakše odlučuju da menjaju posao ili da istupe samostalno u nekim novim životnim ulogama. Estetsku operaciju često dožive kao presek u svom životu, tj. trenutak kada su stvari uzele u svoje ruke.

Zdravstveni razlozi

Pored estetskih razloga, operacije mogu da olakšaju i brojne zdravstvene probleme. Tipičan primer je operacija septuma nosa, kojom se ujedno ispravlja i deformitet koji je otežavao disanje. Operacije smanjenja grudi su drugi veoma dobar primer. Neki broj pacijentkinja ima probleme sa kičmom i držanjem tela zbog velikih grudi. Nakon operacije smanjenja grudi pacijenkinji se olakšavaju spavanje i svakodnevne aktivnosti.

Trajna rešenja

Brojni operativni zahvati daju trajne efekte, na primer, operacija nosa, ušiju, uklanjanja mladeža, liposukcija i mnogi drugi. Trajnost efekata kod pojedinih operacija, kao što su korekcije veličine grudi, mogu da budu umanjenje vremenom zbog starenja ili usled loših životnih navika. Da bi se očuvao izgled nakon intervencija poželjno je pridržavati se pravila zdrave ishrane i zaboraviti na pušenje.

Nedostaci estetske hirurgije

Sve hirurške intervencije nose sa sobom moguće komplikacije. Najčešće među njima su bolovi, otoci i hematomi. Rizik od komplikacija može da se smanji pridržavanjem uputstava koje se dobija od lekara pre operacije. Među nedostatke estetske hirurgije bi mogli da se svrstaju u izvesnoj meri i troškovi, koji su ipak, kako godine odmiču, sve manji. Pre izabrane estetske intervencije je vrlo bitno pažljivo izvagati svoje motive i resurse sa kojima se raspolaže, kako se kasnije ne bi javilo nezadovoljstvo. Loša komunikacija između pacijenta i hirurga takođe može da napravi problem. Kada se odlučite za estetsku korekciju, najbolje je da svoju zamisao detaljno prenesete lekaru. Povratna informacija, koju dobijete nakon procene hirurga, nikako ne treba da se zanemaruje. Lekari će vam reći u kojoj je meri moguće ispuniti vašu zamisao.

Faktori bezbednosti

U novije vreme veliki broj estetskih intervencija je u ponudi u salonima lepote. Intervencije se neretko izvode u neadekvatnim uslovima i od strane osoblja koje nije dovoljno edukovano. Efekti takvih zahvata mogu da budu poražavajući i čak vrlo opasni. Kada se odlučujete za estetske intervencije potražite klinike u kojima rade specijalisti estetske hirurgije sa licencama i iskustvom.

Vaš saveznik Atlas Estetika

Specijalisti estetske hirurgije

Atlas Estetika postoji u okviru Atlas opšte bolnice, koja se nalazi u samom centru Beograda. Čini je tim od pet specijalista estetske hirurgije koji su svoje iskustvo stekli u renomiranim zdravstvenim ustanovama. Sve svoje dileme u vezi estetske hirurgije možete rešiti zakazivanjem konsultacija sa hirurgom na telefone: +381 11 785 88 88 i +381 60 329 24 11.

22-08-2017