CO2 Laser

CO2 Laser

CO2 lasersko obnavljanje kože je postupak koji uključuje upotrebu ugljen-dioksida (CO2) i lasera za uklanjanje površine kože (ablativni laser) za uklanjanje ožiljaka, bradavica i dubokih bora.
Ablativni laseri, poput CO2 lasera, deluju tako što traumatiziraju kožu. Uklanjaju tanki spoljni sloj kože (epidermis) i zagreva donju kožu (dermis). Ovo stimuliše rast novih kolagenskih vlakana. Kako epiderm zarasta i regeneriše, tretirana koža izgleda jasnije, glatkije i zategnutije.
Ne-ablativni laseri, poput uređaja sa impulsnom svetlošću (IPL), ne traumatizuju kožu, već stimulišu rast kolagena i poboljšavaju tonus i teksturu kože. Ovo je manje invazivno i zahteva manje vremena za oporavak, ali je manje efikasno.

Lasersko obnavljanje kože CO2 laserom može se koristiti za lečenje:

 1. Fine i duboke bore
 2. Staračke pege
 3. Neujednačen ton ili tekstura kože
 4. Koža oštećena suncem
 5. Blagi do umereni ožiljci od akni
 6. Velike pore
 7. Površinska do duboka hiperpigmentacija

Druge upotrebe za CO2 uključuju:

 1. Seboroična keratoza
 2. Verruca vulgaris/plana
 3. Hiperplazija lojnih žlezda
 4. Angiofibrom
 5. Spojni i složeni nevusi

Kada se ne preporučuje CO2 laser?

Lasersko obnavljanje kože CO2 laserom se ne preporučuje kod:

 1. Aktivne bakterijske, virusne ili gljivične infekcije
 2. Nerealna očekivanja
 3. Loše opšte zdravlje
 4. Oralna upotreba izotretinoina (Accutane) u prethodnih šest meseci
 5. Fototipovi kože Fitzpatrick 5-6 (veoma tamna koža)
 6. Druge procedure obnavljanja u prethodna dva do tri meseca
 7. Previše gusta ili tanka koža
 8. Virus humane imunodeficijencije (HIV) ili sistemske infekcije
 9. Sklonost stvaranju keloida ili debelog ožiljka

Pre nego što se podvrgnete tretmanu sa CO2 laserom, naš tim će primeniti topikalne anestetike kako bi Vam bilo ugodno tokom vaše procedure. Laserska energija se isporučuje putem ručnog uređaja koji se pomera preko područja tretmana. Iako možete osetiti toplinu dok laserska energija prodire kroz slojeve kože, to uopšte ne bi trebalo da bude bolno. Integrisani rashladni uređaj održava ugodnu temperaturu kože tokom celog tretmana. Za većinu procedura potrebno je oko 30 minuta da se završe.

Nakon tretmana

Možete se odvesti kući odmah nakon procedure ako niste uzeli nikakav oralni lek protiv bolova ili sedativ pre tretmana. Vaša koža će biti crvena i osećaće se natečeno, poput opekotina od sunca, otprilike nedelju dana nakon zahvata. U roku od nekoliko dana možda ćete početi da primećujete ljuštenje na površini kože dok tretirane ćelije počinju da se osipaju i otkrivaju mlađe ćelije kože ispod. Kada se piling završi i crvenilo se povuče, trebalo bi da vidite primetno glatkiji ten sa manje linija i drugih nepravilnosti nego pre tretmana.
Iako će neka vaša poboljšanja postati očigledna nakon otprilike nedelju dana, ti rezultati će se nastaviti povećavati nedeljama, pa čak i mesecima nakon laserske procedure. Za to vreme odvija se neokolageneza, a kako nivo kolagena postepeno raste, vaša koža će izgledati mlađe i blistavije. Ove promene će biti prirodne i dugotrajne, dajući vam mesece da uživate u osveženom tenu.

Neki od naših pacijenata odluče se podvrgnuti dubljem prodiranju lasera u donji sloj kože. Iako ovaj pristup zahteva duže vreme zarastanja, rezultati mogu biti još dramatičniji i trajati mnogo godina. Ako odaberete lakši pristup, možete ponoviti postupak u roku od nekoliko meseci kako biste dodatno poboljšali i produžili pozitivne rezultate.

Kako da negujem svoju kožu nakon postupka laserskog obnavljanja kože laserom?

 1. Izbegavajte trljanje po koži ili snažno trljanje kože prilikom čišćenja ili pod tušem.
 2. Izbegavajte vruće tuševe.
 3. Briga o koži nakon laserskog nanošenja površine slična je tretmanu termičke opekotine drugog stepena.
 4. Održavanje rane vlažnom i redovno previjanje pospešuju brže zarastanje.

Mogu se koristiti dva načina previjanja rana:

Otvoreni tip: Nanesite okluzivnu mast (poput vazelina) dok koža ne zaraste. Izbegavajte lokalne antibiotike.
Zatvoreni tip: Nanesite polu-okluzivni biosintetski zavoj dok koža ne zaraste. Bezbolan je i promoviše brže zarastanje. Međutim, to je skupo i zahteva česte posete klinikama i povećava šanse za infekciju.

Ako je potrebno, mogu se primeniti antibiotici, lekovi protiv bolova i lekovi protiv svraba.

20-10-2021