Trendovi u estetskoj hirurgiji

Gost emisije “Uberi dan” na TV Zdravlje bio je doktor Nemanja Gajdobranski – specijalizant estetske hirurgije Atlas opšte bolnice. U ovom prilogu možete pogledati koje su to estetske intervencije koje se najviše traže, koliki procenat muškaraca i žena se odlučuje na korekcije, koji su najveći strahovi pacijenata i šta je to što je ključ dobrih rezultata u estetskoj hirurgiji.

Šta je najvažnije kada neko poželi da uradi neku estetsku intervenciju?

  • Najvažnije od svega je da postoji realni estetski problem, da postoji način da se taj problem reši i da se izabere pravi doktor i prava bolnica sa adekvatnim uslovima.

dr Nemanja Gajdobranski - Atlas opšta bolnica

Koje su najpopularnije intervencije koje se rade u Opštoj bolnici Atlas?

  • To su operacija uvećanja grudi, operacija nosa, operacija gornjih kapaka i ono što je poslednjih godina trend – uvećanja zadnjice ili grudi sopstvenim masnim tkivom. Sve više postaju popularnije intervencije gde se sopstveno masno tkivo koristi da se nadoknadi volumen u nekim regijama u kojima nedostaje.

Da li je operacija sa masnim tkivom ista kao kada su implanti u pitanju? Da li je podjednako trajna?

  • U principu jeste trajna, mada postoji jedna mala razlika – otprilike 40 posto masti se resorbuje zbog čega se uvek inicijalno stavi nešto više masti jer računamo da će se deo masti resorbovati.

Poslednjih godina sve više muškaraca koristi usluge estetskih hirurga. Šta oni najviše traže?

  • Postoji trend rasta dolazaka muškaraca kod estetskih hirurga. Najčešće se obraćaju zbog problema sa opadanjem kose, zatim zbog manjih intervencija na licu uz pomoć botoksa, liposukcije, kao i zbog operacije ginekomastije – redukcije grudi koje podsećaju na ženske.

Kako izgleda operacija grudi u Atlasu? Kakav je vaš prvi kontakt sa pacijentkinjom?

  • Ukoliko je pacijentkinja iz inostanstva, što je u poslednje vreme dosta često, komunikacija kreće sa mailovima i preko video poziva, gde saslušamo njene želje i napravimo inicijalan plan operacije. Ako se radi o pacijentkinji iz Srbije, ona dolazi na konsultacije kod nas u bolnicu gde dogovaramo sve detalje. Sledeći korak je dolazak na preoperativnu pripremu u bolnicu, što se uglavnom dešava ujutru na dan operacije. Tu spada ultrazvuk dojki, rendgen pluća, pregled interniste, laboratorijske analize, pregled anesteziologa… Potom sledi konačan dogovor sa estetskim hirurgom u smislu markiranja grudi i pravljenja detaljnog plana intervencije. Nakon operacije pacijentknija najčešće prespava u bolnici i sutradan ide kući. Naravno pacijenti dobijaju uputstva i savete kako treba taj postoperativni tok da izgleda. Na svaki drugi ili treći dan dolaze na kontrolu i previjanja. U zavisnosti od toga koji su konci korišćeni, skidanje je za nekih 7 do 12 dana. Dalje imamo redovne kontrole u smislu dolazaka kod estetskog hirurga, ali i na ultrazvuk dojki.

Kako se određuje veličina implantata koji će biti stavljen u dojke?

  • To zavisi od dimenzija grudnog koša pacijentkinje. Džep koji se pravi u okviru dojke gde se postavlja implant ima određene dimenzije. Drugo, uvek treba voditi računa i o željama pacijentkinje, ali i o njenim proporcijama – koliko je visoka i teška. Uvek je cilj da krajnji estetski rezultat budu grudi koje se uklapaju u proporcije tela pacijentkinje. U 90 posto slučajeve se naša mišljenje i preporuka slažu sa željama pacijentkinje.

Da li je moguće dojiti bebu sa dojkom u kojoj je impant i da li je to bezbedno?

  • Naravno da jeste, naročito kada se implant stavi ispod mišića. U tom slučaju žlezda takoreći nije dirana, tako da ne postoji nikakva prepreka za dojenje. Ono što ne savetujem pacijentkinjama je da se implanti stavljaju neposredno pre nego što planiraju da zatrudne.

Koji pacijenti su kandidati za operaciju podizanja kapaka, s obzirom da se ne radi samo o estetskoj intervenciji?

  • Kandidat je svako ko ima višak kože iznad oka koji mu ometa vidno polje. Uglavnom postoji genetska predispozicija za to, najčešće preko majke. Osim što daje sjajan esteski rezultat intervencija rešava i taj funkcionalni problem.

Kada su manje estetske intervencije na licu u pitanju, koje regije se rade botoksom a koje hijaluronom?

  • Najlakše je da se generalizuje, mada odstupanja uvek postoje. Da kažem da se gornja trećina lica radi botoksom a donje dve trećine hijaluronskim filerima. Najčešće, botoksom se rešavaju bore između obrva, bore na čelu i bore oko očiju, dok se hijaluron koristi za uvećanje usana, popunjavanje nazolabijalnih bora i uvećanje jagodica

U kojoj oblasti estetske hirurgije ste se vi najviše našli?

  • Najviše volim da radim antiejdžing, hirurgiju dojki i transplataciju kose. Imam sreće da sam deo tima Opšte bolnice Atlas koji čine doktori Igor Georgijev, Lazar Pajević i Nataša Popović od kojih mogu puno da naučim i profesionalno i privatno

 

08-02-2019