Rekonstrukcija grudi nakon mastektomije

Rekonstrukcija grudi nakon operacije karcinoma je intervencija za koju se čak može reći da doprinosi oporavku. Nakon operacije odstranjivanja dojke (mastektomije) žene se neretko osećaju veoma loše u svom telu, koje gubi jedan od simbola ženstvenosti. Pored bola i straha od vraćanja bolesti tu je i osećaj oštećenosti tela, koji može da izazove depresiju i anksioznost kod pacijentkinja.

Ženama se nakon uklanjanja dojke bitno menja slika o sebi kao seksualnom biću, što loše utiče na proces oporavka. Operacija rekonstrukcije dojke omogućava ženama da se ponovo dobro osećaju u svom telu, bez obzira na težinu zdravstvenog problema koji su ostavile iza sebe. Rekonstrukcijom grudi poštedeli smo žene traume zbog značajno narušenog fizičkog izgleda.

Kada se primenjuje rekonstrukcija dojki?

Indikacije za rekonstrukcije dojki su odstranjivanje dela ili cele dojke usled malignog tumora, urođena asimetrija dojki i preventivna mastektomija. Poslednja, preventivna mastektomija se vrši kada postoji utvrđena genetska mutacija kod gena koji potvrđeno izazivaju karcinom dojke.

Rekonstrukcija grudi

Obično je već poznat slučaj iz porodica osobe sa ovim tipom karcinoma. Operacija rekonstrukcija grudi se primenjuje nakon završenih zračnih terapija. Ova intervencija ne ometa buduću dijagnostiku, ni lečenje. Rekonstrukcija grudi potvrđeno ne utiče na pojavu recidiva bolesti.

Kako se izvodi rekonstrukcija dojke?

Rekonstrukcija dojke može da se obavi putem ugradnje silikonskih implantata ili sopstevnim tkivom (masti, mišići, koža). Ukoliko je moguće obaviti ugradnju implantata, prostor ispod kože ponekad mora da se proširi upotrebom tkivnog ekspandera. Ukoliko se dojka rekonstruiše premeštanjem sopstvenog tkiva, to se najčešće radi sa površina na telu donjeg stomaka ili leđa.

U nekim slučajevima, kod ranog stadijuma raka dojke, može da se radi istovremeno mastektomija i rekonstrukcija dojke. Operacija nosi izvesne rizike kao što je slučaj i sa drugim operacijama. To su komplikacije u vidu formiranja kapsule oko proteze, infekcije i istanjivanje kože iznad implantata. U nekim slučajevima je tokom mastektomije moguće sačuvati bradavice i areole dok je u mnogim slučajevima to nemoguće.  Pacijentkinji se tada može rekonstruisati areola presađivanjem kože sa drugog dela tela ili se sugeriše podvrgavanje tetovaži.

Tok operacije

Operacije rekonstrukcije dojke se obavljaju isključivo u opštoj anesteziji. Ukoliko se operacija obavlja putem ugradnje silikonskog implantata traje oko sat i po do dva sata. Ako se vrši prebacivanjem sopstvenog tkiva traje i po nekoliko sati. Pre operacije neophodni su detaljni pregledi i izimanje anamnestičkih podataka. Veoma je važno shvatiti da je svaka pacijentkinja priča za sebe i da se rekonstrukcija grudi obavlja kod svake pacijentkinje
spram potreba i mogućnosti.

Oporavak i efekti operacije

Oporavak nakon operacije rekonstrukcije dojke traje mesec i po do dva meseca. Proces oporavka je nešto brži ukoliko se za rekonstrukciju dojke koriste silikonski implantati. Prvih mesec dana je potrebno suzdržavanje od fizičkih napora i većih pokreta rukama. Osećaj u rekonstruisanoj dojci može da se vrati tek nakon nekoliko godina, ali razlika u osetljivosti dojki uvek postoji.

Nakon godinu dana od operacije ožiljci izblede i dobija svoj stalni oblik i pokretljivost pa se uočava krajnji izgled dojki. Atlas Estetika pruža stručnu medicinsku pomoć, razumevanje i podršku ženama koje su se susrele sa ovom opakom bolešću. Karcinom dojke zahteva posebnu pažnju i iskustvo u pristupu kako bi se pacijentkinja što pre dovela u stanje nesmetanog funkcionisanja. Naši hirurzi su vrsni stručnjaci koje vam stoje na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice u vezi rekonstrukcije grudi.

Zakažite konsultacije sa hirurgom na telefone: +381 11 785 88 88 i +381 60 329 24 11.

28-05-2018