Botoks za lice bez bora

Zašto nam treba botoks? Glatko lice, bez bora i bez obzira na godine, ideal je mnogih žena današnjice. Očuvanjem mladolikog izgleda žene se osećaju sigurnije i postižu bolje rezultate na poslu i u drugim segmentima života. Preovlađujući stil života, sa dosta stresa, neadekvatnom ishranom, pušenjem  i zatrovanom životnom sredinom, nikako ne ide na ruku ovoj težnji. Kozmetička industrija je iz tih razloga preuzela i prilagodila upotrebu botoksa u estetske svrhe.

Danas su tretmani botoksom vrlo pristupačni, tehnike impliciranja usavršene, a komplikacije praktično ne postoje ako ga obavlja stručan lekar. Botoks je postao kozmetički oslonac mnogih poznatih ličnosti širom sveta i mnogi rado govore o njegovoj upotrebi.

Moraju li te bore?

Bore su naša neminovnost. Sa godinama se koža tanji, gubi elastičnost zbog smanjenog lučenja kolagena i elastina i zbog ćelijske oksidacije. To uzrokuje pojavu linija, neravnina i udubljenja na koži lica, koje vremenom postaju sve izraženije. Koža lica i vrata poprima stariji i umorniji izgled, a osobe neretko deluju tužnije ili zabrinutije. Izborano lice, bez obzira na lepu strukturu i proporciju, nije više jednako privlačno kao ranije.

Botoks

Bore se pojavljuju u dermisu, koji se istanjuje jer se sa godinama usporava proces razmnožavanja njegovih ćelija (mreža kolagenskih vlakana). Bore se prvo pojavljuju u predelu kože oko očiju i na čelu, što je dostupno za tretiranje botoksm. Upotrebom injekcija botoksa moguće je “skinuti” godine sa lica, a pogodno je i kombinovanje sa hijaluronskim filerima. Redovni tretmani botoksom čine da bore nestaju, ali i da se nove slabije pojavljuju u tretiranoj regiji. Može se reći da botoks ima i preventivni značaj kod pojave bora.

Otrov od koga nestaju bore

Iako se radi o otrovu botulinum toksin A, za preparat botoks se ne može reći da je opasan jer je u pitanju hiljadama puta manja doza od one otrovne. U estetske svrhe se koriste preparati botoksa koji su sertifikovani i odobreni u našoj zemlji. Radi se o preparatima koji su prečišćeni i u minimalnim dozama u odnosu na klasičnu medicinsku primenu za lečenje bolesti. Botoks izravnava bore, koje nastaju od mrštenja, čuđenja i druge izražene mimike, u predelu oko očiju, oko nosa, između očiju, na čelu i vratu. Botoks privremeno relaksira deo mišića lica koji je ključan za određenu boru na licu. Bora se smanjuje ili potpuno nestaje, a taj mišić ne pravi više izraženu mimiku.

Primena botoksa

Lekar će pažljivo pregledati lice i odrediti koji je mišić, od postojećih 43 koliko ih ima na licu, ključan za boru koju želite da neutrališete. Primenjujući stručne tehnike injektiranja, lekar usmerava botoks na željeno mesto bez narušavanja mimike i oblika lica. Primena botoksa zavisi od:

  • karakteristika lica
  • stanja kože
  • proširenosti i dubine bora

Tretman se radi uz primenu lokalnog anestetika i nema bola nakon prestanka njegovog delovanja.

Efekti i mere opreza

Rezultati primene botoksa su u potpunosti vidljivi nakon sedam do deset dana od injektiranja. Efekat tretmana traje od tri do šest meseci, nakon čega se može ponoviti bez nuspojava. Komplikacije prilikom apliciranja botoksa su zanemarljivo retke ukoliko postupak sprovodi specijalno edukovan lekar. U suprotnom možete očekivati modrice, “plastično lice”, privremenu slabost mišića lica, pad obrva i kapaka. Prema zakonu u Srbiji, primena botoksa može da se vrši isključivo u medicinskim ustanovama, a nikako u kozmetičkim salonima.

Atlas Estetika je odeljak Atlas opšte bolnice, koja postoji od 2006. godine u Beogradu. Dugogodišnje iskustvo, kontinuirana edukacija i praćenje svetskih kozmetičkih i hirurških trendova garancija su kvaliteta naših usluga. Tim estetskih hirurga vam stoji na raspolaganju za sva vaša pitanja i nedoumice u vezi primene botoksa.

 

27-11-2017